Започнаха юбилейните 30-и Лауреатски дни „Катя Попова“ /снимки/

05.10.2016 9:07

laureatski_dni

Юбилейното 30-то издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова” бе открито снощи в Драматично-куклен театър „Иван Радоев”.

Минути преди началото на фестивала във фоайето на плевенската Драма депутатът Найден Зеленогорски, кметът Георг Спартански и директорът на РИМ – Плевен Володя Попов откриха изложба, посветена на оперната прима Катя Попова. Експозицията е под мотото „Незабравимата Катя Попова“. Включени са над 70 снимки и документи, чрез които можем да проследим отделните периоди в нейното житейско и творческо израстване, стремителния й път в изкуството, превърнал я в певица от международна величина, в забележително явление в оперния свят в средата на 20-и век.

laureatski_dni2

Във фоайето на Театъра плевенчани и гостите на града ще видят също афиши от участия на Катя Попова в чужбина и в България – включително и от такова на плевенска сцена – през сезон 1963-1964 г. заедно с друг именит плевенчанин – Михаил Попов. Достойно място в изложбата заемат и част от многобройните отличия на примата – поздравителни телеграми от награждаването й със званията „Заслужил артист“ и „Народен артист“ от държавния глава Тодор Живков, от Комитета по изкуство и култура, от Съюза на българските композитори и т.н.

laureatski_dni1

„Благодарни сме на семейството, на близките на Катя Попова, затова че са предоставили на Историческия музей нейни вещи, документални снимки и архиви, които последяват нейния кратък, но изключително ярък творчески път”, каза в словото си при откриване на изложбата кметът Георг Спартански. За Катя Попова той подчерта, че тя е един от творците, които са разнасяли славата на Плевен, а и на България, по оперните сцени на света.

laureatski_dni4

Минути след като изложбата бе открита в салона на Театъра бе поставено официално и началото на  30-и Лауреатски дни „Катя Попова“, посветени на 75 години от рождението на Гена Димитрова. Водещи на вечерта бяха актрисата Ива Николова и Драгомир Драганов. Честта да открие фестивала имаше кметът Георг Спартански.

laureatski_dni6

Специален гост бе една от близките приятелки на Гена Димитрова световно известната оперна певица Бруна Балиони. „Все още изпитвам остро липсата на Гена Димитрова. И сега, когато гледам различни постановки на „Набуко” винаги нещо ми липсва, защото никой не пее Набуко сега така, както го правеше тя. Вие всички сте късметлии, че Гена е родом от вашия край, защото тя беше най-голямата”, каза Балиони.

toska

Фестивалната вечер продължи с операта „Тоска“ от Пучини.

Тази вечер в Лауреатски дни „Катя Попова” ще се изявят плевенски лауреати – Мартин Павлов – флейта, Яна Зеленогрска- цигулка и Биляна Цинликова- пиано, Мила Михова – сопрано. Началото е 18 часа в Регионален исторически музей.

laureatski_dni3

toska1

laureatski_dni5

#тагове:

НАЙ-НОВИ: