Успешно представяне за шахматиста на „Спартак Плевен XXI“ Владимир Върбанов на Световното в Русия

05.10.2016 7:21

5.10.chess2

От 21 септември до 4 октомври в Ханти-Мансийск (Русия) се проведе Световното Първенство по шахмат за юноши и девойки до 14, 16 и 18 г. В него много добре се представи състезателят на „Спартак Плевен XXI“ Владимир Върбанов, който представи България при юношите до 14 години. В неговата група взеха участие 75 състезатели. Сред тях Владимир бе чак на 60-то място по рейтинг. Плевенското момче обаче доказа, че мястото му не е назад. Турнирът започна кошмарно за него. След два дена път, хиляди километри и нормално смутен от първото си участие на такъв форум Влади започна с две загуби от Алберт Томаси (Франция) и фиде-майстора Велимир Ивич (Сърбия). След това обаче постигна първата си победа срещу Лейф Хастад (Англия), последвана от равен с Тилакаратме (Шри Ланка). В петия кръг Владимир загуби от Яхав Емануел (Израел). Следващите два кръга той се срещна с двамата японски състезатели – Харуки Изуми и Такума Осака, като постигна съответно победа и загуба. Последваха две ремита с Егор Балашов (Русия) и Томас Тюбо (Дания) и силен финален завършек на първенството с две победи срещу Александър Чурсин (Русия) и Максим Фомин (Украйна).

5.10.chess1

Така Владимир Върбанов с 4 победи, 3 равни и 4 загуби набра 5,5 точки от 11 възможни, което му отреди място в средата на класирането. Въпреки че не е сред призьорите, класирането на Владимир е много успешно. За него това бе не само първо световно, но и първо международно състезание в кариерата му, а за дебютант на такъв форум постигането на 50% от точките (5,5 от 11) е успех. Добрата му игра се отрази и на рейтинга му, който се покачи с 58 единици. Оптимизъм идва и от това, че след първоначалното смущение играта му непрекъснато се подобряваше и очакванията са, че в опита натрупан сега ще му помогне много в бъдеще. Владимир Върбанов е един от тримата състезатели на „Спартак Плевен XXI“ , които представиха Българият тази година на Световни и Европейски първенства. От тяхното участие България спечели едно шесто място (на Белослава Кръстева от ЕП). И тримата участваха с помощта на Община Плевен.
Междувременно още една радостна вест споходи плевенския клуб, след като неговият председател Петьо Маринов бе утвърден за международен съдия. Той е първият такъв в шахматната история на град Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: