Музиканти от 8 държави идват в Плевен за юбилейните 30-и Лауреатски дни „Катя Попова“

30.09.2016 14:02

30.09.laureate1

За Плевен е въпрос на чест да организира 30-ото юбилейно издание на Международния музикален фестивал „Лауреатски дни „Катя Попова“, още повече, че през тази година отбелязваме 50 години от трагичната гибел на емблематичната ни прима. Това сподели на пресконференция днес кметът Георг Спартански в качеството си на председател на организационния комитет за Лауреатските дни, които ще се проведат в Плевен от 4 до 9 октомври. Повече подробности около мащабния музикален форум пред медиите пък споделиха членовете на комитета – началникът на Отдел „Култура“ в Общината Стефка Григорова и директорът на Плевенска филхармония Любомир Дяковски.
Григорова не скри, че работата по подготовката на фестивала е била доста тежка. Въпреки всичко, обаче, решихме, че ще се справим сами – без помощта на външна фирма-изпълнител, защото никой друг не може да организира фестивала така, както биха го направили плевенчани, категорична бе тя. Началникът на Отдел „Култура“ посочи, че времето от март до септември е било твърде кратко, но благодарение на интензивната работа през този период плевенчани и гостите на града ще се насладят на един истински празник на музиката. Желанието ни да привлечем наистина класни музиканти бе огромно, като благодарение на активната работа на директора на Филхармонията Любомир Дяковски и неговия предшественик Евлоги Илиев публиката в Плевен ще види и чуе едни великолепни изпълнители от 8 държави – България, Италия, Полша, Хърватска, Украйна, Русия, Франция и Япония, посочи Стефка Григорова, допълвайки, че до това издание на форума в него са участвали общо 538 музиканти. Всички участници в 30-ото юбилейно издание на Лауреатските дни ще получат изящен плакет и диплом.

30.09.laureate2
Началникът на Отдел „Култура“ не пропусна да изкаже благодарност към хората и организациите без чиято подкрепа подготовката на толкова мащабна проява би била немислима, а именно – Браншовата бизнес камара, Българската фестивална асоциация, Посолството на Япония, благодарение на което на наша сцена ще гостува дуо „Каишиге“ – пианистите Томока и Мамору Кайшиге, хотел „Сити“, ресторант „Корона“, „Ивко Дизайн“, „Оптиспринт“, ръководствата на ДКТ „Иван Радоев“ и РИМ – Плевен, както и художниците Иван Велчев – Йово, Красимир Коцев и Господин Пейчински, подготвили рекламните материали.
С благодарност започна и директорът на Филхармонията Любомир Дяковски, като персонално той благодари на кмета Спартански, че се е съгласил Лауреатските дни да бъдат организирани от Общината и Плевенска филхармония. Затова имаме толкова добра селекция от музиканти, а фактът, че ще дадем началото с операта „Тоска“ съвсем не е случаен, тъй като по този начин искаме да дадем един нов тласък за връщане на оперното дело в нашия град, подчерта Дяковски. Световноизвестният тенор повдигна завесата, като анонсира, че за откриването на Лауреатските дни са поканени да присъстват две живи легенди на музикалната сцена – дългогодишната партньорка на Гена Димитрова в концерти и оперни спектакли – Бруна Балиони, както и нашата прима Христина Ангелакова. Убеден съм, че меломаните ще получат един продукт не по-слаб от този, представян на Софийски музикални седмици или Мартенските музикални дни, заяви още директорът на Плевенска филхармония.
Специално внимание по време на срещата с медиите бе отделено и на един от основателите и дългогодишен организатор на Международния музикален фестивал „Лауреатски дни „Катя Попова” Алеко Антонов, чийто осемгодишен труд се увенча с успех с излизането от печат на книга, събрала историята на форума. Тя е с обем от около 400 страници и съдържа интересни факти, както и богат снимков материал за фестивала, който се провежда в Плевен от 1966 г. насам. Антонов изрази надежда, че Лауреатските дни отново ще се превърнат не само в национално, но и в световно богатство, припомняйки, че това е първият фестивал от този тип в света.

30.09.laureate5

#тагове:

НАЙ-НОВИ: