Съдят шофьорите, предизвикали катастрофата в Плевен, при която пострада медицински екип

28.09.2016 13:50

28.09.ptp

Районна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу двама водачи /на линейка и на лек автомобил/, които нарушили правилата за движение по пътищата и причинили катастрофа, при която са пострадали лекар и фелдшер от медицински екип.
Обвинението срещу двамата водачи е за това, че на 14.09.2015 г. в гр. Плевен на кръстовище, Бойко П. при управление на МПС със специален режим на движение – линейка и Божидар К. при управление на лек автомобил „Митсубиши Колт“, нарушили правилата за движение по пътищата и при условията на независимо извършителство по непредпазливост причинили средни телесни повреди на повече от едно лице – на Емилия М. и на Светлана К.- престъпление по чл.343, ал.ІІІ, вр. чл.342, ал.1 от НК
Обвинението срещу Бойко П. е за това, че като водач на МПС със специален режим на движение може да преминава при забраняващ сигнал на светофара, но само след като намали скоростта, за да извърши това безопасно.
Божидар К. е обвинен за това, че при управление на лек автомобил нарушил правилата за движение по пътищата, като при приближаване на автомобил със специален режим на движение, като водачи е длъжен да освободи достатъчно място на пътното платно и при необходимост да спре, за да осигури безпрепятственото му преминаване.
На 14.09.2015г. на пътен участък Плевен – Русе, настъпило ПТП с много ранени и загинали лица. На мястото били изпратени медицински екипи, между които и екип в състав Бойко П. – водач на линейка, Емилия М. – медицински фелдшер и д-р Светлана К. Екипът направил един курс от мястото на произшествието до болницата и тръгнали отново към произшествието. Линейката се движила с включена светлинна и звукова сигнализация. На кръстовището между ул.”Г. Кочев” и ул.”Хр. Ботев” светофара светел червено, но водачът на линейката навлязъл в кръстовището, без да намали скоростта и без да се увери, че може да направи това безопасно. По същото време към кръстовище с лек автомобил се придвижвал Божидар К., който при сфетофар–зелено навлязъл в кръстовището без да се съобрази с подадения от линейката светлинен и звуков сигнал – да намали или да спре и да даде възможност да премине. В резултата на това настъпил удар между двата автомобила, при който линейката се отклонила и се ударила в електрически стълб. Вследствие на произшествието били причинени телесни увреждания на двете пътнички в линейката.
Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Снимка: архив „Плевен за Плевен“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: