Възстановяват паметника на командира на Девета пехотна плевенска дивизия полк. Каварналиев

26.09.2016 7:52

26.09.nim

Директорският съвет на Националния исторически музей взе решение да възстанови три военни паметника в Македония, съобщиха от музея. Това са разрушеният тази година на 22 септември български военен паметник на връх Каймакчалан, военното гробище на Осми Приморски варненски полк при с.Хума и военният паметник на полк. Константин Каварналиев, издигнат на мястото, където е загинал – до пътя за Валандово, близо до Дойран.
Съдбата на този паметник е уникална, тъй като е издигнат от друг българин – Борис Дрангов през 1916 г., в чест на Каварналиев, командир на 9-а Плевенска дивизия, заел позиция край Дойран. Монументът е разрушен от Югославия през 1966 г. НИМ е изработил наново паметника, но скопските власти не позволиха да бъде поставен на същото място под предлог, че това не е войнишки паметник, а на висш офицер от българската армия, се посочва в съобщението. Възстановеният паметник на полк. Каварналиев е подарен на Шумен. НИМ няма против да направи още едно копие на паметника. Екипът на музея има голям опит в изграждането на военни паметници. Досега са изградени 30, като 10 от тях са в Македония. Между тях са големите мемориални комплекси в Ново село, Струмишко, Мало Чичево, Прилепско, Дреново, Гевгелийско и Беранци, Битолско.
Музеят е успял да постави гранитно копие на Мадарския конник в град Скопие. Освен в Македония, НИМ е възстановил още два военни паметника в Сърбия – на Нешков връх и с.Вълковия, Царибродско. Негово дело са големите войнишки паметници в Свиленград с близо 2 хил.имена на български офицери, загинали в Одринската епопея, както и паметник в Омуртаг на 800 души, загинали във войните за национално освобождение. Всички паметници са изградени без държавни пари, а от Сдружение „Плиска“, и сега ще бъде направено така, се посочва в съобщението.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: