Ген. Радев заяви, че ще работи за възстановяване на военновъздушното училище в Долна Митрополия

23.09.2016 15:42

gen.radev 1

„Крайно време е след закриване на военновъздушното училище в Долна Митрополия през 2002 г. и трансформирането му във факултет „Авиационен” към НВУ, нещата да си дойдат на мястото. Авиацията е много динамична област, съвременната авиация е скъпо начинание, иска гъвкавост, самостоятелност в управлението, вземането на най-добрите и бързи решения. Това може да стане разбира се само с едно автономно ръководство на този учебен процес, което да бъде материализирано в едно самостоятелно висше военновъздушно училище”. Това коментира днес на пресконференция в Плевен кандидатът за президент на БСП ген. Румен Радев, на въпрос относно идеята висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия да бъде възстановено.

„Направихме доста стъпки и благодарение на моите усилия и на целия екип, който ръководих като командир на ВВС и много настоятелност, последните две години предприехме доста неща за по-голяма автономия във факултет „Авиационен”, добави още ген. Радев. Той даде пример с това, че преди курсантите във факултета са изкарвали първите два семестъра във Велико Търново, през миналата година те са оставали там само до клетвата, а тази година са в Долна Митрополия от самия първи ден на обучението си. „Това е много важно, защото авиационната професия е много специфична и трябва да дишаш авиационен въздух още от първия ден. Тук става въпрос за ценности, възпитание, много важни качества”, категоричен бе ген. Радев

И добави, че ще продължи да работи за това да бъде възстановено военновъздушното училище в Долна Митрополия. „Това е важно и не само за военната авиация, говорим за комплексно авиационно  образование, защото тук се готвеха и кадри за гражданската авиация. Трябва да се върне държавният критерий и стандарт и за гражданската авиация. В това отношение има много възможности. Ние разработвахме вече и план как да се привличат чуждестранни курсанти и студенти”, каза още ген. Румен Радев като припомни, че преди години тук са се обучавали бъдещи авиатори от Виетнам, Мозамбик, Йемен, Иран. Той потвърди, че докато е бил командир на ВВС са идвали чужди делегации, които са имали сериозен интерес от обучение на техни кадри в Долна Митрополия, но това да става в обособено самостоятелно военновъздушно училище.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: