Под мотото за безопасни полети ще протече тазгодишният авиофестивал „Криле за всички”

20.09.2016 13:02

avio

„Авиосъбор за безопасни полети” ще е мотото на тазгодишното 14-то поред издание на фестивала на леката и спортна авиация „Криле за всички”, който ще се проведе на летище „Бохот“ край Плевен. Това съобщи днес на брифинг в пресклуба на БТА в Плевен Илиян Иванов, председател на сдружение „Криле“ – Плевен с участието и на Антон Георгиев, бизнесмен, от основните инициатори и организатори на авиофеста, както и Маргарита Борисова, член на организационния комитет.

Поводът тази година да се обърне внимание на безопасността на полетите са изминалите трагични събития от началото на месеца, при които загинаха петима души при различни инциденти във въздуха.

„Криле за всички” ще се проведе в дните от 22 до 24 септември. Официалното откриване ще е на 23 септември, петък, от 11 часа. За тогава е планирано и да се проведе конференция с участниците в авиосъбора, посветена именно на безопасните полети и намаляване на авиоинцидентите. Специален гост ще е директорът на звеното за разследване на авиационни събития Христо Христов. Според Антон Георгиев основната причина за трагичните инциденти е недисциплинираността във въздуха, а не технически проблеми с летателните средства. „При този тип удоволствия не трябва да се допускат никакви грешки, защото всяка една грешка е фатална. На това искаме да обърнем внимание – шеги не трябва да си правим в това така приятно занимание, каквото е летенето”, добави Георгиев.

Очакванията са както и предишни години във фестивала да се включат доста летателни апарати – самолети, мотоделтапланери,  мотопарапланери. Ще участват поне 40-50 пилоти.

Сред изненадите при откриването на авиофестивала е участието на 8-годишния Марти, пилот на радиоуправляем самолет, който е уникален самоук китарист.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: