Цветан Ятански – учителят, призван да посява знанието у бъдещето на нацията

15.09.2016 10:21

На 15 септември училищата в страната ни отварят врати за стотици хиляди български деца готови да почерпят от извора на знанието. Днес ще ви представим един от тези, които са призвани да посяват знанието у бъдещето на тази нация, а именно учителят Цветан Ятански.

16.09.yatanski1
Цветан Николов Ятански е роден на 5 авг. 1925 г. в с. Новачене, Плевенско в бедно семейство. Основно образование завършва в родното си село. През 1944 г. завършва гимназия в Никопол. Поради липса на средства не продължава веднага образованието си. В периода 1945-1947 г. се завръща на село и след отбиване на военната си служба работи там като комисар по продоволствието. През 1947 г. бива приет в Шуменския педагогически институт. След като успешно завършва първата година, поради липса на учители в гимназиите е изпратен да преподава физика в училището в с. Гиген, Плевенско. Това се случва през учебната 1948/1949 година породено от факта, че Ятански е един от най-добрите студенти в института. Разрешават му да се яви на изпитите за втората година от следването си задочно. В с. Гиген, Плевенско той учителства и следващата учебна година, през която завършва Шуменския педагогически институт. От учебната 1950/1951 г. кариерата му на учител продължава в гимназията в Никопол. Отново преподава физика.
Ето какво споделя в биографичните бележки за него съпругата му Пенка Ятанска: “Млад и енергичен с голямо чувство за отговорност, той се втурва в педагогическа и обществена дейност. Води кръжоци, ръководи ученически стол, ученически лагери участва в художествената самодейност, става съдебен заседател и др. С учениците общуваше непринудено, дружески. Леко ги потупваше по врата, усмихваше се, шегуваше се, а те някак си разбираха какво искаше да им каже и се чувстваха или виновни или доволни. Много обичаше децата и те го обичаха. За него лош ученик нямаше. Към сърцето на всеки път намираше. Просто му се учудвах.”
От 1953 до 1957 г. следва задочно физика във Физико-математическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски. От 1959 г. е инспектор по физика в Окръжния народен съвет – Плевен, отдел “Народна просвета”. Това налага цялото семейство да се премести в Плевен. През 1966 г. длъжността “инспектор” се трансформира в “учител-методист”. Тогава той става учител по физика в Математическата гимназия “Гео Милев” в Плевен. През 1968 г. придобива първи клас-квалификация. Пет години по-късно завършва курс за следдипломна квалификация във Физическия факултет на Софийския университет. Година по-късно бива изпратен от Министерството на народната просвета на специализация във Виница, Съюз на съветските социалистически републики (СССР) (дн. Украйна). Умело съчетава преподавателската и методическа работа. Дълги години е председател на методическото обединение по физика и Дружеството на физиците – секция Плевен. От 1961 г. е член на ръководството на Физико-математическото дружество в Плевен, а от 1971 г. на Централното ръководство на Дружеството на физиците в България. През 1970 г. бива командирован от Централното ръководство на физико-математическото дружество в тогавашна Чехословакия. Целта на командировката е запознаване с някои въпроси от организацията на обучението по физика. Цветан Ятански членува в дружество “Георги Кирков” от самото му създаване. Лектор е в секцията по физика.

16.09.yatanski2Групова снимка с колеги физици по време на конференция (Цветан Ятански е на първата редица последния вдясно)

Представям Ви фрагменти от негов доклад на тема: “Времето и неговото предсказване” изнесен като лектор в дружеството: ”Измененията на свойствата на въздуха във височина са много по-резки. Докато при издигане във вертикална посока на всеки 1 000 м. температурата се понижава средно с 6 – 7 градуса Целзий (в долните 10 – 16 км.) такава промяна в хоризонтално направление би настъпила на разстояние 500 – 600 км. Това показва че промените на температурата във височина са около 500 пъти по бързи от тези в хоризонтална посока.” “В йоносферата стават и едни от най-красивите природни явления – полярните сияния. Те се предизвикват от заредени частици, които идват от Слънцето и навлизайки в горните слоеве на атмосферата, под действието на земното магнитно поле се отклоняват към полюсите. Там заредените частици предизвикват силна йонизация на газовете и започват да светят. Получават се най-разнообразни форми и цветове.”
През 1968 г. Ятански получава значка “Отличник” на Министерството на народната просвета. Година по-късно е награден с юбилеен медал “25 години народна власт”. През 1974 г. Окръжния съвет на професионалните съюзи го награждава с грамота.
Със съпругата си Пенка, Цветан Ятански има син, който също изучава физика.
Цветан Ятански умира внезапно на 15 дек. 1978 г. в Плевен.
В “Държавен архив” – Плевен има регистриран фонд на Цветан Ятански съдържащ документи от 1944 до 1989 г.
Използван справочен апарат:
Ф. 1155, инв. опис I, а.е. № № 1, л. 2 – 3, а.е. 8 л. 5 и 7, а.е 11 л. 2 и а.е. 12 л. 8
инв. опис II, а.е 1, л. 1
Изготвил: Илиян Цветанов, Главен експерт в отдел “Държавен архив” – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: