Стотици плевенчани отбелязаха Девети септември на Братската могила (галерия)

09.09.2016 13:20

9.09.deveti1

Стотици плевенчани с леви убеждения се събраха днес пред Братската могила по случай 72-ата годишнина от промените след 9 септември 1944 г. В проявата се включиха и бивши деятели и работници от Окръжния комитет на Комсомола, който е представлявал младежка структура на Партията преди четвърт век. Създаденият по този повод Инициативен комитет бе изпратил покани до бившите „комсомолци“ от областта, които се снимаха за спомен пред сградата на Читалище „Съгласие“. Специален гост бе и депутатът от групата на „БСП – лява България“ Румен Гечев.

9.09.deveti2
Приветствено слово произнесе председателят на Българския антифашистки съюз в Плевен Любомир Буковски. В наши дни паметните събития отпреди 72 години все още не са получили своята еднозначна оценка на обществото и специалистите, но никой не може да отрече факта, че след 9 септември 1944 г. се сложи началото на мащабни политически, икономически и социални промени в българското общество, каза Буковски. Той отбеляза, че въоръжената борба и победният й край са били дело на целия български народ, защото независимо от ръководната функция на БКП, в нея са участвали ремсисти, обединени земеделци, социалдемократи, безпартийни, части от българската армия – всички патриотични сили, които с решаващата роля на съветската армия слагат края на монархофашизма в България.

9.09.deveti3
Председателят на БАС – Плевен не отрече, че въпреки фактите българската десница не желае да признае това, заслепена от омраза, застрашаваща нейните устои. Любомир Буковски се спря по-подробно и върху делото на плевенчани, посочвайки, че само в периода 1941-1944 г. на територията на 11-а въстаническа оперативна зона са загинали 480 човека, а 189 са били интернираните семейства. От името на всички събрали се той изказа благодарност за стореното към малкото останали живи участници в паметните събития. Паметта на загиналите бе почетена с минута мълчание, след което симпатизантите на левицата поднесоха цветя на Братската могила.

9.09.deveti4 9.09.deveti5 9.09.deveti6 9.09.deveti7 9.09.deveti8 9.09.deveti9

#тагове:

НАЙ-НОВИ: