Йордан Гъдулков от Арт школа „Колорит” с Гран При в Румъния

02.09.2016 15:54

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Осемгодишният Йордан Гъдулков от арт школа „Колорит” – Плевен спечели Гран При на  Международния конкурс за рисунка  „Сезоните и традициите в моята страна” в Румъния. Неговата живописна творба „Мома с грозде” е обявена за най-артистичната рисунка на международния конкурс, в който са се състезавали близо 2 000 творби на деца и младежи от 30 страни от различни континенти. Това научихме от ръководителя на арт школата Майя Ананиева.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Конкурсът се организира за 6-ти път от Музея Голещи – Аргеш. Журито единодушно е избрало рисунката на плевенското дете като най-добра сред всички представени творби. На 1 септември на  при откриването на Международната изложба  в музея Голещи, на тържествена церемония по награждаването Йордан Гъдулков получи своята Гран При награда, съпроводен от своя арт педагог Майя Ананиева и от своите родители.

На Йордан бе оказана голяма чест, давайки му да пререже лентата на откриването на международната изложба. Неговата „Мома с грозде” бе поставена на статив в центъра на експозицията  и бе обект на голям интерес. Момата в рисунката на Йордан е облечена в красива плевенска носия с изключително пъстра престилка, с венец от цветя на главата, носейки устремена и щастлива кошница пълна с грозде под лъчите на слънцето и песента на птици. Така една народна плевенска носия оживя в рисунката на едно дете и го накара да почувства непреходната красота втъкана в шевици и багри. Такава е и идеята на организаторите на конкурса – децата по света да търсят, откриват и ценят своето неповторимо културно богатство.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Рисунката на Йордан е отпечатана  на корицата на каталога на победителите в конкурса. Йордан и неговия арт педагог получиха поздравления за изключителния успех от Посолството на България в Румъния чрез  Кирил Димитров – пресаташе.

Снимки: Арт школа „Колорит” – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: