Вежди Рашидов разпореди незабавна проверка след пожарите в Улпия Ескус край Гиген

02.09.2016 15:33

eskus 1

По повод пожарите в Археологически резерват „Античен град Улпия Ескус” до с. Гиген министър Вежди Рашидов разпореди на Инспектората на Министерство на културата да извърши незабавна проверка по случая, съобщават от Министерство на културата. Резерватът е предоставен за безвъзмездно за управление на областния управител на Област Плевен с решение № 514 от 10.07.2015 г. на Министерския съвет.
Съгласно сключения договор между Министерство на културата и областния управител на Област Плевен новият собственик се ангажира: „да управлява държавния имот с грижата на добър стопанин и в съответствие с разпоредбите на Закона за културното наследство и Закона за държавната собственост, както и с останалите нормативни актове, регламентиращи условията и реда за управление и ползване на недвижимите имоти.”
Ръководството на Министерството на културата се надява, че в проекта между България и Румъния, за който кандидатства Областната администрация на Плевен по линия на програмата за трансгранично сътрудничество – Румъния – България, са предвидени средства за адекватна охрана и поддръжка на резервата.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: