Плевенска шахматистка Белослава Кръстева е шеста в Европа

29.08.2016 8:21

beloslava krasteva

От 18 до 28 август в Прага (Чехия) се състоя Европейското Първенство по шахмат за юноши и девойки. Изключителен успех постигна плевенската състезателка Белослава Кръстева от  „Спартак Плевен XXI“, съобщават от клуба. Тя участва в групата на девойки до 12 години с общо 101 състезателки от 38 държави. Сред тях 9 бяха с международно звание. Те играха 9 кръга по „Швейцарска Система. Големият брой състезателки предопредели много оспорвана борба, в която фаворитките нямаха право на грешка.

Белослава започна трудно първенството след като допусна реми срещу Линеа Тригещад (Норвегия). Последваха  три поредни победи срещу Марта Силд (Естония), Ноам Портной (Израел) и Виктория Кирчей (Русия). В петия кръг обаче тя загуби от силната рускиня Ева Стефанян.Това бе и единствената загуба на Белослава. В шестия кръг ремизира срещу Сабина Зали (Азърбейджан), а след това постигна две победи срещу Агата Мурзина (Русия) и Николета Тот (Унгария). Така преди последния кръг тя се озова на пето място и победа срещу Мариам Мачиам (Армения) и даваше шанс за медал. След оспорвана борба партията завърши реми. Това не стигна за медал, но 6,5 точки, които тя постигна, се оказаха  достатъчно за призовото  шесто място.

Успехът на Белослава Кръстева е много голям. Световните и европейски първенства по класически шах са най-важните състезания от международния календар. От българите Габриела Антова спечели сребърен медал при девойките до 14 години, а в призовите шестици освен Белослава влязоха още Светлен Иванов (5-ти до 8 г.) и Гергана Пейчева (девойки до 14 г.).

В класирането по медали България е на 11-то място от 49 държави. С най-много отличия са Русия и Армения. За стойността на успеха на плевенската състезателка говори и фактът, че от 9-те и противнички,4-ри бяха от тези две водещи страни.

В първенството участва още един състезател от плевенския клуб. В групата при юношите до 14 години Калоян Попвасилев набра 3,5 точки и се класира във втората половина на таблицата.

Ръководството на „Спартак Плевен XXI“ благодари на Община Плевен, която помогна финансово за участието на двамата състезатели.

Снимка: „Спартак Плевен XXI“ 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: