Нов параклис откриха на Илинден в село Бохот

20.07.2016 14:05

bohot hram 1

С водосвет на Илинден днес в село Бохот, община Плевен, врати отвори новопостроеният параклис „Свети пророк Илия“. На откриването на новия божи дом бяха поканени всички жители на селото, и гости. Празничния повод уважи Председателят на Общинския съвет Мартин Митев, присъстваха и общинските съветници Христослав Михайлов и Йордан Грижов, както и кметове на кметства в общината. Това информират от пресцентъра на Общински съвет – Плевен.

Параклисът „Свети пророк Илия“ бе открит официално от плевенския митрополит Игнатий в съслужение със свещеници от православните храмове в града.

bohot hram

Строежът на параклиса в Бохот е започнал есента на 2011 година. Става дума за изцяло нова постройка, след като старата църква била разрушена още миналия век. До 2014 г. за храма Община Плевен е превела общо 17 000 лева, а от началото на тази още 10 000 лева за изработване на иконостаса и довършителни работи, каза при откриване на новия божи дом кметът на Бохот Цветан Кънев. В словото си той благодари на всички дарители – знайни и незнайни, помогнали със средства и с труд за градежа на храма, на Община Плевен и Плевенската митрополия за оказаната от тяхна страна безрезервна подкрепа. В този храм вложих част от душата си, завърши изказването си Кънев.

„На 20 юли Българската православна църква почита паметта на Свети пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници и пазител на вярата. В ежедневието си, улисани в ангажименти, често забравяме обикновени, но значими неща като вярата и семейните ценности. Те са ни запазили и съхранили като народ през годините, давали са сила в трудните моменти. Нека този храм, който носи името на Свети Илия, ви дава тази сила и бъде пазител на вярата във вашето село“, обърна се към хората Мартин Митев.

bohot hram 5

Желанието на местните е било новият параклис да бъде готов именно за днешния голям празник Илинден. Преди година кметът на населеното място Цветан Кънев възстановява традицията за курбан на селото в деня на светеца по стар стил в началото на август. Тогава се благословя курбан и се призовава Свети Илия да закриля жителите на селото. Традицията ще бъде спазена и тази година, когато Бохот ще празнува отново на 5 август.

Снимки: Общински съвет – Плевен

bohot hram 2

#тагове:

НАЙ-НОВИ: