За 1 година МБАЛ „Света Марина” – Плевен се утвърди като високотехнологична, „умна“ болница с национално значение

18.07.2016 15:24

sv.marina press

За една година от откриването си МБАЛ „Света Марина” – Плевен се утвърди като високотехнологична  „умна“ болница с национално значение. И за това говорят фактите. Данните за първата година работа на МБАЛ „Света Марина” – Плевен бяха обявени и коментирани днес на пресконференция от мед. управител на лечебното заведение чл.кор.проф.д-р Григор Горчев и финансовият директор на болницата Валери Карааргиров.

mbal sv.marina ekip2

Над 14 000 са преминалите пациенти са една година – от страната и чужбина. Те са се доверили на специалистите тук, за  да разрешат техните здравословни проблеми или за профилактика.

Извършени са около 2,150 операции – на пациенти от цялата страна и чужбина, от тях 348 операции от най-сложен вид, изискващи участие на екипи от различни специалисти.

63% от операциите са направени лапароскопскит.е. като минималноинвазивни или т.нар. „безкръвни операции“, а това изисква наистина експертно ниво на опериращите екипи. Към момента МБАЛ „Света Марина” – Плевен е единствената болница в Централна и Източна Европа, в която пациентите могат да получат комбинирано лечение от хирургия и неинвазивно лечение чрез ултразвукова аблация (хайфу) на едно място, с цел получаване на максимално добри резултати при лечението им.

sv.marina 3D ekip

За изминалата 1 година болницата е оборудвана с най-съвременна апаратура за лечение и технологични разработки на фирми-лидери в световен мащаб (Сименс, Олимпус, Есаоте, Ескулап, Карл Щорц и др.)

Сред тях е 3D ендоскопска апаратура за т.нар. „безкръвни операции”, позволяваща на хирурга да работи в реално време в 3D пространство, което оптимизира визуализацията на структурите в човешкото тяло. Отделението по гастроентерология  разполага с видеоендоскопско оборудване Evis Exera III на световния лидер в областта – Olympus. Тази апаратура от най-висок клас позволява изображение с висока HD резолюция и  намалява риска от пропускане на патологични промени в лигавицата. Чрез NBI технологията (narrow band imaging technology)  се  осигурява по – добра визуализация на капилярното кръвообращение на патологичната зона и прецизното и разграничаване от здравата тъкан. С Evis Exera III се извършват изследвания на хранопровод, стомах, дванадесетопръстник и дебело черво.

Патоанатомичната лаборатория е с последен модел оборудване.

Болницата разполага и с апарат за оценка на риска от рак на маточната шийка, който я сканира и индикира патологични изменения в клетките, ако са налични. Той е нов за България. Производство на „Ескулап” е и последно поколение апаратура за лигиране (запечатване) на кръвоносни съдове и тъкани, което също е изключително важно условие за надеждност и безопасност при оперативните интервенции.

МБАЛ „Света Марина” разполага с оборудване за безкръвно лечение на  хемороиди, позволяващо качествено, надеждно и трайно справяне с този проблем. За удобство на пациентите са закупени и два робота – медицински асистенти.

В МБАЛ „Света Марина” се прилагат най-съвременните методи за лечение – акцент на минималноинвазивна хирургия („безкръвни операции“ в хирургия, урология и гинекология при леки, средно- сложни и най-сложни операции) както  и неинвазивна медицина– HIFU.

pacienti kanada

С доволни пациенти от Канада

За изминалата една година от високотехнологичната болница могат да се гордеят и с високата експертиза на лекарския и сестрински екип, които се ползват с високо признание в България и чужбина.

Това, което днес бе подчертано от проф.д-р Горчев бе, че в болница „Света Марина“ отношението към пациента е персонализирано и с подчертано внимание към техния психологически комфорт. По този повод персоналът е преминал специално обучение и тренинг, създаден е екип от асистент-пациенти, отдел за работа с чуждестранни пациенти, като специалистите в него владеят 10 чужди езика, организират се ежеседмичните концерти „Ноти в бяло“ – за създаване на по-приятна, отпускаща атмосфера за пациентите и екипа. Правят се анкетни карти за обратна връзка за оценка на удовлетвореността на пациентите и много други инициативи.

Въпреки, че до май т.г. новите отделения по хирургия, урология, гастроентерология, образна диагностика не работиха с НЗОК, болницата се наложи като един от лидерите на картата на модерната българска медицина.

Водещи специалисти и от други градове в страната, както и такива с международна известност са привлечени да станат част от екипа на болницата – уролози и  хирурзи, всички са с по две специалности.

Не са малко и отличията, получени от членове на екипа за последната година. Сред несъмнено е Орден „Стара планина“ I степен – най-високото отличие в РБългария за принос в развитието на българската медицина  за чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев – съосновател и Медицински управител на МБАЛ „Света Марина-Плевен“.

МБАЛ „Света Марина-Плевен“ е включена в националната здравна карта на България. Болницата подписа договор с НЗОК за болнична помощ през май, 2016г.,като  НЗОК реимбурсира средства по над 100 клинични пътеки по специалностите: образна диагностика, клинична лаборатория, акушерство и гинекология, урология, обща и гръдна хирургия, вътрешни болести с гастроентерология и кардиология. Екипът на болницата се радва, че подписването на договора  му позволява да помага на повече хора с първокласни медицински услуги и повече пациенти имат възможност да се възползват от високотехнологичната апаратура и иновативни технологии и методи на лечение –запазена марка на болничното заведение. Подписан договор с НЗОК и за извънболнична помощ.

Снимки: МБАЛ „Света Марина” – Плевен и „Плевен за Плевен”

prof.tomov

Колаж с най-запомнящите се моменти от последната 1 година, свързани с МБАЛ „Света Марина” – Плевен, подари днес проф.д-р Славчо Томов, ректор на МУ-Плевен, на проф.д-р Григор Горчев и на Валери Карааргиров.

sv.marina kolaj

Пациентите благодарят:

sv.marina pacienti 1

sv.marina pacienti

#тагове:

НАЙ-НОВИ: