Град Левски празнува днес с тържествен ритуал и карнавално детско веселие

18.07.2016 14:41

levski 1

179  години от  рождението на Васил Левски  и 71 години от обявяването на Левски  за град бележат празника на града с името на Апостола.

Денят започна с детски празник на открита сцена пред Общината, информират от пресцентъра на местната управа.

levski 2

Децата от ЦДГ „Слънце” и ОДЗ „Локомотив” и Детска ясла „Еделвайс” в град Левски посветиха на празника на града необикновена приказка. Карнавално веселие с детски герои обагри сцената с красотата на младостта, музиката, песните и танците. Децата получиха подаръци от Община Левски .

Тържествено, под звуците на националния химн и химна на град Левски председателят на Об С – Левски Дочко Дочев и кмеъта на Община Левски  Любка Александрова   издигнаха националния флаг и знамето на града.

С кратко слово за паметния ден  в българската история – раждането на българския Апостол на Свободата и празник на града избрал преди повече от 100 години да носи името Левски, Виолета Видулова представи официалните гости – заместник председателят на 43-то  НС Иван Иванов, народния представител Владислав Николов, арх .Бойко Балтаков, зам.областен  управител на област Плевен.

Да сме  горди, независими и целеустремени, да следваме заветите на Васил Левски „Да имаме съгласие за големите дела в името на България”, пожела в приветствието си зам. председателят на НС Иван Иванов, защото днес повече от всякога примера на живота и делото му са нужни за всеки българин.

levski 3

„Левски е част от нас, а ние сме част от него. Васил Левски е най-истинската мяра за вярна посока и е шанс, че ние я имаме. Шанс е да живеем с мисълта, че носейки това свещено име ние сме най-задължени да следваме  неговия идеал, да обичаме народа си както той го е обичал, да притежаваме поне част от неговата смелост да са бори с предизвикателствата по пътя и почтено и всеотдайно да изживеем живота си..”, каза в приветствието си кметът на Община Левски Любка Александрова.

Празнични приветствия поднесоха и  народния представител Владислав Николов и председателят на Об С Левски Дочко Дочев. Поздравителен адрес за празника от Областния управител на област Плевен Ралица Добрева прочете ахр .Балтаков.

levski

С цветя  и венци жителите на град Левски  и гостите на празника на града  обсипаха паметника на Васил Левски.

Песен за Апостола и стихове за Васил Левски изпълниха децата от Фолклорна формация „Северняшка огърлица” с ръководител Мариета Аспарухова.

Празничният ден ще продължи с откриването на изложба-базар на картини живопис и  графика, творби на  приложни изкуства на художници от община Левски  и община Павликени от 18.00 ч. във фоайето  на II етаж в НЧ „Г.Парцалев-1901“.

За първи път в традиционната празника на града  изложба свои творби иконопис ще представи плевенският художник Алцек Маджаров.

Празничният  концерт с участието на  Мажоретен състав – гр.Левски, Илко Иларионов,

Певческо студио „Румина”гр.Велико Търново,Антония Маркова, солист на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и  участник в  „Гласът на България“ и Musik Idol на откритата сцена пред Общината ще започне в  20.00ч.

Снимки: Община Левски, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: