Планират видеонаблюдение за 16 ключови кръстовища в Плевен

13.07.2016 10:47

video

16 ключови кръстовища в Плевен могат да бъдат с видеонаблюдение. Това ще е възможно при реализиране на партньорски проект „Развитие на интегриран градски транспорт на Плевен“ по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020. Именно той събра днес на извънредна сесия Общинският съвет на Плевен.

Сред предложените за внедряване на система за видеонаблюдение кръстовища в Плевен са тези на бул. „Христо Ботев” и ул. „Трети март”; бул. „Георги Кочев”, бул. „Русе” и бул. „Европа”; улиците „Иван Вазов” и „Димитър Константинов”; бул. „Данаил Попов” и ул. „Гренадирска” и други.

Останалите компоненти, включени в проектното предложение са за доставка на 14 броя тролейбуси соло, нископодови без помощен двигател; доставка на специализирани сервизни машини; както и внедряване на електронна система за таксуване на пътниците в градския транспорт.

Стойността на проекта е в размер на 17 249 286,80 лв. Разходите за ДДС са в размер на 464 407,80 лв. и те са предвидени като недопустими за финансиране по ОП „Региони в растеж“. По тази причина ще се извършват от „Тролейбусен транспорт“ – Плевен като са възстановими от държавния бюджет под формата на данъчен кредит. Именно и затова днес трябваше на заседание Общински съвет – Плевен да вземе решение, с което се поема ангажимент за осигуряване на необходимия финансов ресурс чрез собствени средства, вземане на кредит или друга подкрепа от финансова институция, тъй като безвъзмездната финансова помощ не покрива общата стойност на проектното предложение.

sesiq

Първа точка в дневния ред на днешната сесия бе предложение за Споразумение за общинско сътрудничество във връзка с кандидатстването на Плевен с проекта. Общината е изпълнила проекта „Интегриран градски транспорт на Плевен“ по Схемата за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за интегриран градски транспорт в петте големи града“ на Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013г“.

В одобрената инвестиционна програма по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 е разписано намерението за кандидатстване с проекта „Развитие на интегриран градски транспорт на Плевен“, за изпълнението на който Общината ще кандидатства в партньорство с  „Тролейбусен транспорт“ ЕООД – Плевен. Съгласно насоките за кандидатстване за това партньорство е необходимо да бъде сключено Споразумение.

И двете предложения бяха подкрепени от съветниците и получиха зелена светлина за по-нататъшното предвижване на документацията по проекта.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: