Местният парламент се събира днес на извънредна сесия за втората фаза на проекта за интегриран градски транспорт

13.07.2016 7:29

sesiq 3

Общинският съвет на Плевен ще заседава извънредно днес от 09,00 часа в сграда „Гена Димитрова“. Дневният ред на извънредната сесия е в две точки – предложения във връзка кандидатстването на Община Плевен с партньорски проект „Развитие на интегриран градски транспорт на Плевен“ по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020. Това информират от пресцентъра на ОбС-Плевен.

Първа точка в дневния ред е предложение за Споразумение за общинско сътрудничество във връзка с кандидатстването на Плевен с проекта. Общината е изпълнила проекта „Интегриран градски транспорт на Плевен“ по Схемата за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за интегриран градски транспорт в петте големи града“ на Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013г“.  В одобрената инвестиционна програма по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 е разписано намерението за кандидатстване с проекта „Развитие на интегриран градски транспорт на Плевен“, за изпълнението на който Общината ще кандидатства в партньорство с  „Тролейбусен транспорт“ ЕООД – Плевен. Съгласно насоките за кандидатстване за това партньорство е необходимо да бъде сключено Споразумение. Предложеният проект на Споразумението за общинско сътрудничество по проекта ще бъде разгледан от Общинския съвет.

Точка втора в дневния ред отново касае изпълнение на изисквания по процедурата за кандидатстване. Във връзка със същия проект е изготвено Подробно предпроектно проучване за цялата система на градския транспорт, Анализ разходи – ползи и финансов анализ на проекта. След сравнение на предложени проекти решения за изпълнение на проекта, се препоръчва реализацията на Вариант 1. Предвидените основни компоненти в него са: доставка на 14 нови тролея, нископодови, без помощен двигател; доставка на две сервизни машини – влекач и аварийна кола; доставка и монтаж на система за електронно таксуване на пътниците и обособяване на билетен и контролен център на системата; внедряване на  система за видеонаблюдение на 16 ключови кръстовища в Плевен.

Съгласно насоките за кандидатстване по процедурата е необходимо Решение на Общинския съвет, с което се гарантира, че е осигурена устойчивост за предложения проект, както и че видът и предназначението на придобитите по проекта активи няма да бъде променяно за период не по-малък от 5 години след крайното плащане към Община Плевен.

Втора точка в предложението касае стойността на проекта, която е в размер на 17 249 286,80 лв. Разходите за ДДС са в размер на 464 407,80 лв. и те са предвидени като недопустими за финансиране по ОП „Региони в растеж“. По тази причина ще се извършват от „Тролейбусен транспорт“ – Плевен и са възстановими от държавния бюджет под формата на данъчен кредит. Затова обаче също е необходимо Решение на Общинския съвет, с което се поема ангажимент за осигуряване на необходимия финансов ресурс чрез собствени средства, вземане на кредит или друга подкрепа от финансова институция, тъй като безвъзмездната финансова помощ не покрива общата стойност на проектното предложение.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: