Прекратена е обществена поръчка за 15 млн. лв. за сметосъбирането и почистването в Плевен

11.07.2016 16:25

smet

Кметът Георг Спартански е прекратил със своя заповед обществената поръчка за сметосъбирането и сметопочистването на община Плевен за 5-годишен период, считано от октомври 2016 г. до 1 октомври 2021 г., на стойност около 15 млн. лв. Това обяви самият той днес пред медиите.

За участие в обществената поръчка за изпълнител са се явили две фирми – А.С.А. и Титан. След като комисията си е свършила работата се е оказало, че няколко листа от документацията на фирма А.С.А. – работната програма в табличен вид, не се подадени в около 200-те страници необходима документация. „Няма да коментират как това се случило, но ще кажа ясно, че в тази комисия, назначена с моя заповед бяха седем специалисти – шест от Община Плевен и един от Агенцията по обществени поръчки, който си позволи да напише особено мнение, че тези 6 страници той ги бил видял, но след това, когато разглеждал документацията, те били липсвали. С други думи той обвини шестте члена на Общинска администрация, без да го казва директно, че някой от тях е извършил престъпление по служба, елиминирайки част от документацията на фирма А.С.А.”, обясни днес Георг Спартански. Той бе категоричен, че застава зад експертите от Общината. „За мен е невъзможно и недопустимо член на комисията от Общинска администрация да извърши това, което по същество, без да го заявява директно, тази дама от АОП, ги обвинява”, добави кметът. И заяви, че на базата на това особено мнение ще подаде сигнал до Районна прокуратура – Плевен във връзка с тези твърдения за изчезнала документация. „Като юрист, който от 25 години се занимава с наказателно право, твърдя, че по същество това особено мнение е обвинение за престъпление по служба към членове на нашата комисия”, аргументира се Георг Спартански.

В същото време участници в обществената поръчка са подали писмен сигнал до кмета, с който са обвинили председателя на комисията инж. Павлина Тодорова, че тя била публично афиширала за поет от нея ангажимент към фирма А.С.А. На базата на това те са поискали инж. Тодорова да бъде отстранена. Кметът обясни, че е поискал писмени обяснения от инж. Тодорова и в резултат на това е отказал да я отстрани.

Спартански добави, че сам за няколко дни е разгледал подадената от двете фирми документация. Наистина заради липсващите 6 страници в документацията на А.С.А. тя е била отстранена. В същото време другата фирма Титан е получила само 40 от 100 точки за своята работна програма, което означава, че тя не е оценена високо.

На базата на закона кметът обясни, че в случай, че има само един явил се участник или е останал само един след отстраняване на другите участници в процедурата, тя може да бъде прекратена. Ще бъде обявена нова процедура, което по думите на Георг Спартански ще даде възможност, както за сега участвалите фирми, а и за други, да се явят на следваща процедура за избор на изпълнител, да си подобрят офертите, да се съобразят с изискванията на закона и да дадат такива оферти, които хем да са финансово изгодни за Общината, да създадат реална конкуренция помежду си, да престанат да изчезват документи и да се създават инсинуации, но и най-вече да не се поставя под екологична угроза град като Плевен.

Снимка: архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: