Седем кандидати се борят за едно място в Медицински университет – Плевен

04.07.2016 14:53

30.12.mu_

В годината с най-малък брой зрелостници и най-тежък ефект на демографската криза, Медицински университет – Плевен се радва на засилен интерес от страна на кандидатите, ориентирени към изучаване на здравни специалности. Рекорден брой кандидат-студенти – 1137 общо – са подали документи за прием в специалностите на висшето училище. От тях рекорден е броят на кандидатите – 823, от които 597 жени и 226 мъже – за специалностите „Медицина“ и „Фармация“. Останалите 399 зрелостници ще кандидатстват за бакалавърските специалности на факултетите по обществено здраве, здравни грижи и на колежа, но техният брой ще нарасне по време на втория прием на кандидатстудентски документи от 20 до 23 юли.
От справка за броя на кандидат-студентите в МУ-Плевен през последните шест години ясно се вижда, че зрелостниците, имащи интерес към специалностите на висшето училище в Плевен, са средно между 500 и 600, с най-висок брой достигнат през 2011 г. – 632. От рекордните 823 кандидати тази година 624 са посочили като първо желание „Медицина“, а 199 – първо желание „Фармация“.
За първа година по-голяма част от зрелостниците са предпочели да подадат кандидатстудентски документи електронно – 489 или 43% от тях са използвали системата за електронно подаване чрез сайта на университета. Останалите 397 кандидати (34%) са подали документите си на място в Ректората и една малка част от 251 момчета и момичета (22%) са се възползвали от кандидатстудентските бюра в страната.
Университетът ще приеме общо 324 нови студенти след завършено средно образование в редовна форма на обучение. От тях 204 ще бъдат новоприетите студенти в осемте бакалавърски специалности. Местата по държавна поръчка за бъдещи лекари са 90, равен брой за момичета и момчета. Тази година МУ-Плевен ще реализира и първия прием на магистър-фармацевти по специалност „Фармация“ в новоразкрития Факултет по фармация, който е от 30 места по държавна поръчка. Конкурсните изпити са същите като за специалност „Медицина“ – по биология и химия. Вторият конкурсен изпит по химия за специалностите „Медицина“ и „Фармация“ е на 12 юли 2016 г.
Изпитът по биология на 5 юли 2016 г. ще се проведе в рамките на 4 часа от 08.00 ч до 12.00 ч в залите на Ректората и Учебния корпус. В деня на конкурса кандидат-студентите ще се настаняват по местата си от 7.00 до 7.30 часа. Точно в 7.45 часа в зала „Асклепий” на Ректората ще бъде изтеглен изпитният вариант на теста по биология. Това ще стане в присъствието на ректора на висшето училище проф. д-р Славчо Томов; зам.-ректора по учебната дейност проф. М. Александрова; декана на Факултет „Медицина” проф. д-р А. Аспарухов, председателя на Комисията за оценяване на конкурсните работи по Биология – доц. Милена Атанасова, председателя на Техническата комисия за прием на кандидатстудентски документи г-жа Виржиния Лазарова, родители на кандидатите и журналисти.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: