Василена Серафимова с концерт от програмата на Фестивала за маримба и ударни инструменти в Плевен днес

04.07.2016 8:41

4.07.vasi

С концерт на Реми Делангл – кларинет, Франция и Василена Серафимова – България/Франция продължава днес Международният фестивал за маримба и ударни инструменти, на който Плевен е домакин. Проявата е от 19 ч. на сцената на зала „Божко Шойков“ на НУИ „Панайот Пипков“.
Реми Делангл завършва класа на Паскал Морагес и Жан-Франсоа Вердие във Висшата консерватория за музика и танц в Париж, където получава магистърска степен по кларинет с най-високо отличие. Той е полуфиналист на ARD в Мюнхен и печели конкурса на Societa Umanitaria в Милано. През 2007 г. печели място в оркестъра на Републиканската гвардия, като продължава кариерата си на музикант в престижни оркестри, между които Националния оркестър на Париж, камерния оркестър „Малер”, Националната филхармония на Нанси, Оркестъра на Бретан…
Като камерен музикант Реми Делангл често си партнира с известни изпълнители: Давид Гаяр, Ан-Лиз Гасталди, Адам Лалум, Лиз Берто, Матю Трюслер, Виктор-Жулиан Лафериер, Квартет Заид, Юг Льоклер, Филип Беро… Участва в големи фестивали като Les Arcs, Villefavard, Deauville, Schleswig-Holstein Musik Festival, Nancyphonies, Mens Alors… Той е създател на трио от баскларинети les Flamants Noirs и на компанията Espace Public.
Ангажиран със създаването на съвременна музика, Реми е редовен гост във водещи ансамбли като Cbarré, l’Ensemble Intercontemporain, l’ensemble TM+, la Muse en Circuit.
Наред с „класическата” си кариера Реми е впечатлен от импровизацията, очарован е от народната музика от Балканите, както и от Klezmer музиката и в тази насока се изявява в групите Alcolytes, Wistiteats Balkan Kamikaze и Sirba октет, участва и в много други проекти.
Реми Делангл е съосновател и артистичен директор на музикалния фестивал Essertinages.
Василена Серафимова е родена през 1985 г. в семейство на музиканти. Тя е първият български перкусионист, на когото е присъдена втора награда на 56 международен музикален конкурс ARD в Мюнхен и първа награда на Петия световен конкурс за маримба в Щутгарт – Германия.
Завоюва Голямата награда от международния конкурс „Музиката и земята” като солист, както и първа награда като член на перкусионен ансамбъл „Акцент”, създаден от родителите й Августина и Симеон Серафимови. Отличена с „Млад музикант на годината’2008” в България, заслужено получава и наградата на музикалната критика от 18 Централноевропейски музикален фестивал в Словакия. През 2014 Василена прави своя дебют в „Карнеги хол” в Ню Йорк, а година по-късно заедно с Тома Енко (пиано), е първият изпълнител на маримба в историята на церемонията по връчването на френските награди Victoires de la Musique. През 2016 дуото Тома Енко & Василена Серафимова записва първия си компактдиск Funambules за „Дойче грамофон”.
Серафимова има записи в Радио Франс, Bayerischer Rundfunk, Българското национално радио и Словашкото национално радио. Като солист и камерен изпълнител има изяви в „Карнеги Хол” и Alice Tully Hall в Ню Йорк, театър „Шанз-Елизе”, театър „Шатле” и зала „Плейел” в Париж, театър „Ермитаж” в Санкт Петербург, Muziekgebouw в Амстердам и Айндховен, Herkulessaal в Мюнхен и в зала „България” в София. Участва в много фестивали, включително „Les Flâneries Musicales” в Реймс, „Classique о Vert” във Франция, Middelheim Jazz Festival в Белгия, REpercusionES в Коста Рика, Focus! 2011 Festival в САЩ, и TransART – България. Във времето получава много покани за провеждането на майсторски класове в Европа, Централна и Северна Америка, и Азия.
През 2013 Василена заедно с Жан-Батист Льоклер създава Paris Percussion Group – ансамбъл от дванадесет перкусионисти, в който участва младото поколение френски перкусионисти. Тя е и артистичен директор и съосновател на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти в България (2009, 2012, 2014).
Василена е учила и работила със Симеон Серафимов, Силвио Гуалда, Кейко Абе, Богдан Бакану, Момоко Камия, Шантал Стилиани, Катаржина Мичка, Мишел Серути, Гордън Готлиб, Даниел Друкман, Татяна Колева, Небойша Живкович, Джеф Маларски…
Любознателната й природа я отвежда до участието й в интердисциплинарния проект Pyxis, до търсенето и откриването на диалога между различните изкуства. Това значително развива въображението й и се отразява на нейното професионално развитие.
Василена е артист на Adams и на Zildjian, създава серия палки за маримба с Vibrawell във Франция. Свири на маримба Adams Alpha Series.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: