Перкусионисти от САЩ и Франция с концерт днес в Плевен

03.07.2016 8:02

3.07.percussion1

От 19 ч. в зала „Божко Шойков“ на НУИ „Панайот Пипков“ ще започне днес концертът от Фестивала за маримба и ударни инструменти в Плевен. В него ще се изявят Майкъл Бърит – САЩ и Жан-Батист Льоклер – Франция, както и перкусионни състави от участници в майсторските класове.
Един от водещите перкусионисти в света, Майкъл Бърит концертира на четири континента и често е канен да провежда майсторски класове в САЩ, Канада, Европа, Австралия и Азия. Изявява се като солист на симфоничния оркестър на Далас, Омаха, Ричмонд, Чикаго, фестивалния оркестър на Пенинсола; участва и в различни камерни формации в Германия, Испания, Швеция, Тайван и САЩ. Има реализирани три компактдиска – Perpetual, Shadow Chasers и Waking Dreams, издадени от Resonator Records. Участва в седем международни срещи на Percussive Arts Society и е член на жури в много международни конкурси, организирани от PAS, както и в Световния конкурс за маримба в Щутгарт, Международния конкурс за маримба в Париж и др.
Майкъл Бърит е автор на два концерта, много солови и камерни произведения за маримба и перкусии, както и на два сборника с етюди. Понастоящем е професор по ударни инструменти и ръководител на департамента в The Eastman School of Music в Рочестър – щата Ню Йорк. Преди този пост Бърит е бил професор по ударни инструменти в Northwestern University от 1995-2008, където развива учебна програма с международно значение.
Бърит получава своята бакалавърска и магистърска степен, както и престижната Диплома за интерпретатори в Eastman School of Music в Рочестър, Ню Йорк. Сред неговите учители са Джон Бек, Гордън Стоут, Пол Янчич и Хърберт Флауър.
Бърит е артист и продуктов дизайнер/консултант на Malletech, където разработва своя серия палки за маримба. Артист е и на компанията Zildjian. Член на борда на директорите на Percussive Arts Society, редактор на Percussive Notes Magazine, както и председател на PAS Keyboard Committee.
Роден през 1986 г., Жан-Батист Льоклер завършва Националната консерватория за музика и танц в Париж в класовете на Мишел Серути, Фльоран Жодле и Ерик Самют. През 2001 е финалист на Международен конкурс за тимпани на PAS (Percussive Arts Society). Свири с филхармоничния оркестър на Радио Франс, Националния оркестър на Париж, с Киров оркестър на Валери Гергиев и Ансамбъла за съвременна музика на Пиер Булез.
Концертира като солист и камерен изпълнител на много фестивали и сцени: Довил, Concert Hall в Шанхай, Alexandre Paley и приятели, Teatro Major Santo Domingo в Богота, Micoropolis-Besançon и Axone-Montbéliard.
Жан-Батист Льоклер е основател, артистичен директор и член на Paris Percussion Group – ансамбъл от дванадесет перкусионисти, член на триото перкусионисти на Парижката опера и квартет Jatekok. Изявява се като камерен музикант на фестивала в Довил.
От 2012 Льоклер е първи перкусионист в оркестъра на Националната опера в Париж. Преподава в консерваторията „Морис Равел” в Париж и Академията Eurocuivres. Заедно с това, редовно води майсторски класове във Франция, САЩ, Колумбия и Гърция.
Жан-Батист Льоклер е артист на Zildjian.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: