С шествие започна Фестивалът за маримба и ударни инструменти в Плевен (снимки + видео)

02.07.2016 8:05


С шествие по центъра на Плевен снощи бе даден старт на Четвъртия международен фестивал за маримба и ударни инструменти. Той се провежда под патронажа на кмета на община Плевен Георг Спартански и е включен в културния календар на града. Организатор е Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” – Плевен в партньорство с Община Плевен. Финансова подкрепа оказаха освен община Плевен, фирми производители на музикални инструменти и частни дарители.

2.07.marimba1
Шествието тръгна от ДКТ „Иван Радоев“ и спря на площад „Възраждане”, където бе и официалното откриване на фестивала. В първия концерт участваха перкусионните ансамбли „Акцент” при НУИ „Панайот Пипков”-Плевен, „Тайм” от НМУ „Любомир Пипков” – София, перкусионни състави от участниците във фестивала, както и танцовият ансамбъл на плевенското музикално училище.
В дните до 5 юли Плевен ще се превърне в център на перкусионното изкуство, наситен с концерти и майсторски класове. В тях ще участват световно известни солисти-перкусионисти и преподаватели като Майкъл Бърит – САЩ, Андерс Астранд – Швеция, Жан-Батист Льоклер, Флориан Кокил и Реми Делангл – кларинет, от Франция, Василена Серафимова – възпитаник на НУИ „Панайот Пипков”, както и млади инструменталисти от България, Франция, Турция, Тайван, и Колумбия. Общо 23-ма са записалите се млади музиканти в майсторските класове.

2.07.marimba2
Международният фестивал за маримба и ударни инструменти е единствен по рода си в България и неговата цел е популяризиране на класическата музика пред широка аудитория – жители и гости на град Плевен. Форумът създава възможности за реализация на творческите умения на учениците от НУИ „П. Пипков” със специалност „ударни инструменти” като стимулира тяхната инициативност и сценични изяви. Чрез него се осъществява културен обмен, способстващ развитието на музикалните способности на младите инструменталисти от училищата по изкуствата в България.

2.07.marimba3

 

2.07.marimba4

 

2.07.marimba5

 

2.07.marimba6

#тагове:

НАЙ-НОВИ: