Изявени музиканти от 3 държави с концерт днес от Фестивала за маримба и ударни инструменти в Плевен

02.07.2016 16:07

2.07.marimba6

С концерт на Андерс Астранд – Швеция, Флориан Кокил и Жан-Батист Льоклер – Франция и Василена Серафимова – България/Франция, както и перкусионни състави от участници в майсторските класове продължава днес четвъртото издание на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти в Плевен. Проявата е от 19 ч. в зала „Божко Шойков“ на НУИ „Панайот Пипков“.
Андерс Астранд е перкусионист и композитор, специалист на пластинковите ударни инструменти, който редовно изнася рецитали и провежда майсторски класове в Европа, САЩ, Латинска Америка и Австралия. Изявява се като солов изпълнител, както и с ансамбъла си Global Percussion Network в Швеция, Европа, САЩ и Южна Корея.
В композициите си – солови и ансамблови, Астранд фокусира вниманието си върху мелодичната и ритмичната импровизация, което се превръща в основна черта на стила му. Той е автор на произведения за брас квинтет, квартет саксофони и биг бенд, хорови творби, както и на музика за мултимедийни спектакли. Използва импровизациите си за музикални експерименти „без граници”, като миксира джаз, фламенко, съвременна класическа музика и други музикални стилове.
Астранд си сътрудничи с различни групи и музиканти като Матиас Вагер – орган, Анна Дагер – виолончело, Хана Екстрьом – цигулка, Дейв Самюълс – вибрафон и маримба, Майкъл Гулд – барабани, Майлс Осланд – саксофон и др.
От 2002 г. е член на борда на директорите на Percussive Arts Society, както и президент на шведското сдружение на същата организация.
Роденият през 1987 г. Флориан Кокил започва музикалните си занимания на четиригодишна възраст с клавесин в Консерваторията на Перпинян – Южна Франция. Деветгодишен открива ударните инструменти с първия си учител Филип Списър. През 2006 е приет в Националната консерватория за музика и танц в Париж в класа на Мишел Серути и завършва бакалавърска и магистърска степен през 2009 и 2011.
Проявявайки подчертан интерес към тимпаните, той работи с Маркус Ротън, Беноа Камбролан и започва магистратура в Университета за музика и сценични изкуства на Мюнхен с Ремонд Кюрфс.
Флориан Кокил се изявява със съставите на международните младежки оркестри GMJO, EUYO и Lucerne Festival Academy, свири под палката на световно известни диригенти като Пиер Булез, Даниеле Гати и Сър Колин Дейвис. Канен е като тимпанист на свободна практика в Оркестъра на Париж, филхармоничния оркестър на Радио Франс, Националния оркестър на Франция и Националната опера на Париж.
От 2013 г. Флориан Кокил е главен тимпанист на Националния оркестър на Ил дьо Франс.
Снимка: архив „Плевен за Плевен“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: