Северняшкият ансамбъл и ОХ „Гена Димитрова” искат увеличение на щатните си бройки

28.06.2016 16:29

25.01.severnqshki

Предложение за увеличение на щатните бройки на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” и  Общински хор „Гена Димитрова” ще разгледа на своето заседание в края на месеца Общински съвет – Плевен.  Вносител е кметът Георг Спартански, който посочва, че в Община Плевен е депозирано предложение от вр.и.д. директор на Северняшкия ансамбъл Мариан Туджаров за увеличаване на щата с 6 бройки. Там се посочва, че с решение от 30 май 2013 г. по предложение на тогавашния директор Георги Хинов са съкратени 10 певици и музиканти. Това обаче се е отразило негативно на работата на ансамбъла – липсват високи гласове /сопрани/, които в народната музика са носители на основната мелодия, а в оркестъра липсват основните музикални инструменти – гайда и тамбура. Стандартът в професионалните ансамбли за народни песни и танци е 76 артисти, допустим минимум от 68.

Предложение за увеличение с една щатна бройка на ОХ „Гена Димитрова” е отправила диригентът му Анелия Дечева. Мотивите са – равномерното разпределение на хоровите партии и предстоящите изпълнения на оперни заглавия, в които произведенията са за 8 гласа.

Кметът посочва, че предложеното увеличение на щатните бройки да не е свързано с увеличение или корекции на бюджетите има, а да е за сметка на икономии от ФРЗ за 2016 г.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: