Народната певица Атанаска Димитрова отбелязва 50 години на сцена с голям концерт в Плевен днес

24.06.2016 7:19

8.06.koncert

Юбилеен концерт на популярната народна певица Атанаска Димитрова ще се състои в Плевен тази вечер. Тя ще празнува заедно със свои приятели, почитатели и обществеността 50 години на сцената под мотото „Животът ми е музика и песен”.
Атанаска Димитрова събира свои изявени колежки – народни певици от Мизийския край, и много фолклорни състави, на които е помагала, помага сега, за да пресъздават и съхраняват българската народна песен. Голяма част от програмата ще бъде посветена на северняшкия фолклор. Народната певица е била пет години солистка на Северняшкия ансамбъл в Плевен. Тя си спомня с възхищение до днес ползотворната работа в този водещ творчески колектив с композитора Иван Вълев. Спомените я връщат към създаването и първо изпяване на неговата песен „Тъкала ли си, момина мале”. Решила е за концерта си да се съберат певици от ансамбъла, които са изпели за първи път знаменитата песен, превърнала се в класика, и тя да прозвучи отново както тогава.
Атанаска Димитрова е придобила особена известност през годините и с изпълненията си на македонски песни в дует с Димитър Коларов. Техните почитатели считат дуета за най-популярен в областта на македонския фолклор. Димитрова си спомня, че е направила първия си професионален запис в Българското национално радио през 1980 г. с македонска песен в дует с Димитър Коларов – „Садила Димка босилче”. След това са последвали много други записи в БНР и радио Благоевград. Дуетът също ще прозвучи на тържеството, разкри певицата.
Юбилейният й концерт ще се състои в Драматично-кукления театър „Иван Радоев” в Плевен на 24 юни от 19.00 ч.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: