Реселец изгря на картата на „Българските столици на вкуса“

24.06.2016 14:13

24.06.reselec

„Няма как страна като България с толкова разнородни традиции и богата история да не търси своето място и на кулинарната карта на Европа. Чрез европейските схеми за качество силно вярвам, че можем да го постигнем”. Това заяви евродепутатът от БСП Момчил Неков на Конференция „Година на географските означения – Да защитим българския вкус!, провела се в Дома на Европа в София“, съобщиха от пресофиса на евродепутата. Според него чрез тези означения Европа показва на своите потребители, че традицията все още се цени и търси. „Вярвам, че и нашата кулинарна традиция може да се запази и чрез своята работа и настоящата инициатива ще работя за това”, допълни той.
Момчил Неков изтъкна, че чрез защитата на продукти се съхраняват автентичността и традицията, а от там и автентичния вкус. „Продуктите са отпечатък в съвремието от историята на региона. С тяхното популяризиране се увеличава и туристическата привлекателност на регионите, а от това печелят те самите”, каза още той.
„Задачата ни за идентифициране на продукти беше свързана с доста работа, но намирането на потенциални кандидати беше подпомогнато от намирането на партньор и мога смело да заявя, че намерих такъв в лицето на Слоу Фуд в България”, коментира Неков. Той представи карта, на която са отбелязани всички така наречени „български столици на вкуса“. Сред посочените продукти са: Куртовски розов домат и куртовска капия от село Куртово конаре, община Стамболийски, Пловдивско; Месо от източнобалканска свиня, характерна за областите Шумен, Варна и Бургас; Еленски Бут, община Елена, област Велико Търново; Странджански чай, област Бургас; Реселешки воден лук, село Реселец, община Червен бряг, област Плевен; Смилянски фасул, кметства Смилян, Могилица, Арда, област Смолян; Сол от поддържан резерват Атанасовско езеро, община Бургас; Чипровски обге, община Чипровци, област Монтана; Куткус от Брезница, община Гоце Делчев; Меурче от Разлога; Садовски фъстък, община Садово, област Пловдив.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: