По 100-150 човека на ден минават през Спешното на УМБАЛ – Плевен заради жегите

23.06.2016 14:04

23.06.speshno

Случаите на потърсили помощ в резултат на горещините в Спешното отделение на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен не падат под 50 за 12-часово дежурство или 100-150 човека за 24 часа. Това сподели пред медиите днес началникът на Спешно отделение д-р Петко Стефановски. Откакто започнаха жегите, определено има увеличение на потока от пациенти, каза той, отбелязвайки, че през миналия месец бройката е била с 20-30 човека по-малко.
Д-р Стефановски разкри, че случаите на топлинен и слънчев удар за щастие са малобройни. Топлинният удар е животозастрашаващо състояние, при него пациентите са в кома, не реагират на дразнители и ако не се предприемат адекватни медицински дейности, са заплашени от бърза смърт, обясни специалистът. По думите му, за 5 години тези случаи са между 27 и 40 годишно, а досега за 2016-а те са 13. След първоначалната реанимация, която осъществяваме, тези болни задължително биват настанени в Интензивно отделение, посочи началникът на Спешно отделение. Колкото до това кои са най-рисковите групи по време на жегите, той бе категоричен, че те най-често са хора между 60 и 80-годишна възраст, като за миналата година са били 83 мъже и 76 жени. Пациентите на детска възраст са рядкост, от началото на горещините имаме две дечица, чийто родители са потърсили помощ и то по-скоро със симптоми на прегряване, сподели д-р Петко Стефановски.
Ако станем свидетели на човек, пострадал от горещините, лекарят посъветва първо той да бъде изнесен извън мястото, на което се намира. Пострадалият трябва да остане в легнало положение, като е добре краката му да бъдат вдигнати нависоко. Ако е в съзнание, му се дава вода, а ако е в безсъзнание трябва брадичката му да се повдигне с два пръста.
Не подценявайте жегите, апелира към плевенчани д-р Петко Стефановски, споделяйки любопитния факт, че през 1915 г. в Чикаго над 700 човека са починали вследствие на топлинен и слънчев удар.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: