Осъдиха двама от Ставерци, обирали домовете на самотни възрастни хора

22.06.2016 11:14

20.07.prisada

Окръжният съд в Плевен определи едно общо най-тежко наказание наказание шест години и осем месеца „Лишаване от свобода“ за Марко К. и едно общо най-тежко наказание 10 години „Лишаване от свобода“ за неговия чичо Красимир Д. за извършените от тях в периода от 18.11.2015 г. до 09.12.2015 г. множество престъпления: кражби, грабежи и незаконно влизане в чуждо жилище. Наказанията на двамата подсъдими следва да бъдат изтърпяни при строг режим.
Присъдата е постановена по внесен от Окръжна прокуратура – Плевен обвинителен акт срещу подсъдимите, като в хода на проведеното разследване било установено и доказано, че в периода от 18.11.2015 г. до 09.12.20015 г. Марко К. и Красимир Д., чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот, през нощта, последователно нахлули в домовете Димитър Д., Петър Ц. и Йорданка П. От там двамата подсъдими отнели различни по вид и количество вещи за бита, хранителни продукти и пари в брой на обща стойност 638 лв., собственост на пострадалите. Като при влизането в дома на 81-годишния Димитър Д. били заварени по време на извършване на кражбата и употребили сила спрямо възрастния човек за да запазят владението върху отнетите вещи.
На двамата подсъдими са наложени максимално предвидените в Наказателния кодекс наказания за извършените от тях престъпления. Пред съда те са признали изцяло вината си и фактите изложени в обвинителния акт, затова спазвайки изискванията на Наказателно процесуалния кодекс, съдът е намалил така определените им наксимални по размер наказания с една трета.
Марко К. и Димитър К. са с наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“ от досъдебното производство.
Произнесената присъда не е окончателна и подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико търново. От страна на Окръжна прокуратура – гр. Плевен няма да бъде изготвян протест, тъй като е постигнато постановяването на максимално предвиденото по закон наказание за дватата подсъдими.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: