Исторически успех! За втори път „Братя Минкови“ печели най-голямата награда за качество в света

20.06.2016 9:00

„Това е виното! То блести като диамант!“, категорично бе журито на Decanter World Wine Awards

Juri

Председателят на конкурса Стивън Спъриър (вторият отляво), Димитър Николов (първият вляво) и останалите членове на журито дегустират награденото българско вино

Bottle„Братя Минкови“ стана единствената българска изба, която за втори път печели най-престижната световна награда – Златен медал от Decanter World Wine Awards в Лондон. Историческият успех този път е за невероятното Каберне совиньон на Minkov Brothers, което заслужено зае място сред най-качествените вина на планетата. Съдиите в надпреварата споделиха, че избата е поставила България класи над участниците от Централна и Източна Европа. „Това е виното! То блести като диамант на фона на останалите проби!“. Знаменателната реплика принадлежи на Анджела Мюър, която е призната за най-влиятелната дама в света на енологията. Тя, заедно с прочутия винен журналист Дарел Джоузеф и председателя на конкурса Стивън Спъриър, единодушно му присъдиха забележителните 95 точки – една от най-високите оценки по време на дегустациите. Това е прецедент в съдийската им практика, разказа Димитър Николов, който е единственият българин, спечелил правото да журира състезанието. По негови думи, стойността на златния медал за Minkov Brothers Cabernet Sauvignion многократно превъзхожда наградите в други състезания.

„Братя Минкови“ е сред малкото винарни в цял свят, на които лично председателят на конкурса е дал високата си оценка. По време на престижната церемония по награждаване в Лондонската кралска опера през 2011 г., основателят на Кръга на винените писатели поздрави енолозите на Minkov Brothers, че са създали „Автентично, хармонично, и добре балансирано вино с истински чар“. Колежката му Анджела Мюър пък нарече в своя статия създателите на златния медалист „основоположници на модерния винен вкус“.
Високите оценки за Minkov Brothers доказват, че Каберне совиньонът от лозята на Карнобат заслужено носи Златните медали от Decanter World Wine Awards. Златното българско вино ще се появи и на страниците на едноименното списание, издадоха организаторите на конкурса. Това е чест, която се оказва само на най-качествените вина в света.

Diplom

Decanter World Wine Awards са световен стандарт за качество

Годишните награди на английското списание Decanter са лидер по влияние в световния винен елит, а решенията на журито са водещ критерий за най добрите в бранша. Конкурсът е известен с изключително строгите стандарти за оценка на качеството и събира под един покрив 224 от най-подготвените професионалисти. Половината от тях притежават титлата „Мастър ъф уайн“ (Master of Wine). Тя се присъжда от 1953 г. в Англия на личности, доказали след много сериозни изпити задълбочените си познания по енология. Тази година те дегустираха рекордните 16 хиляди проби. „Най-голямата разлика между Decanter и останалите конкурси е броят на точките, които трябва да се съберат за златен, сребърен или бронзов медал. Награждаваме със злато само вина, достигнали между 95 и 100 точки – точно толкова, с колкото журито награди Кабернето от Карнобатските лозя. В другите състезания са достатъчни едва 88 или 90 точки. Понякога летвата на Декантер е твърде висока дори за утвърдени международни производители“, поясни българският представител в конкурса Димитър Николов. Тази година лично Стивън Съриър се обърна към съдиите с думите: „Разпознайте и наградете качеството! Защото точно качеството е онова, което читателите на Decanter търсят. Когато се колебаете между злато и сребро, си задайте въпроса какво още може да даде това вино, за да получи голямата награда, и дали клиентът няма да се разочарова, ако на бутилката е поставен етикет със Златния медал на Decanter?“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: