Зам.-кметът Иван Кюлджийски участва в конференция за развитието и сигурността на туризма

20.06.2016 11:50

20.06.ruse2

Туризмът е основен стълб в икономиките на страните от Дунавския регион. За миналата година общо над 132 млн. чуждестранни туристи са посетили страните от региона. Това неминуемо поставя въпроса за задълбочаване на сътрудничеството във всички области, за да можем да гарантираме устойчивост на тези резултати и тяхното надграждане. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на конференцията „Устойчивост на развитието на туризма и сигурността в Дунавския регион” в Русе, на която присъства еврокомисарят по регионално развитие Корина Крецу. Представител на Община Плевен на инициативата беше заместник-кметът по „Младежки дейности, спорт и туризъм” Иван Кюлджийски.
„България за втора поредна година се превръща в център за генериране на идеи и за обсъждане на теми, свързани с развитието на Дунавския регион”, подчерта министър Ангелкова. В българската част на Дунавския регион попадат седем области – Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе и Силистра. На тяхна територия през 2015 г. са пренощували близо половин милион туристи, а приходите от нощувки са над 8 млн. лв.
От своя страна еврокомисарят по регионално развитие Корина Крецу коментира, че сигурността е много важна тема за Дунавския регион и туристите, които го посещават. Тя беше категорична, че трябва да се предотврати липсата на усещане за сигурност, защото тя е от особено значение при избора на дестинация.

20.06.ruse1
Госпожа Крецу изтъкна факта, че всеки 5-и европеец живее и работи в Дунавския регион, който има 112 млн. жители, като добави, че 1 евро от всеки десет във вътрешния продукт идва именно от туризма в Европейския съюз. Дунавският регион винаги е бил безопасна дестинация и ние трябва да продължим да работим в тази посока, особено на фона на международната ситуация, допълни още еврокомисарят.
На форума бяха представени възможностите за развитие на туристическия потенциал, опазването на културното наследство и околната среда чрез съвместни трансгранични проекти. В рамките на Оперативна програма „Региони в растеж” са предвидени по около 100 млн. евро за проекти в областта на туризма за България и Румъния, стана ясно по време на конференцията.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: