Отлично представяне на СКШ „Спартак Плевен XXI“ на Държавното отборно първенство за мъже и жени

17.06.2016 7:38

17.06.chess1

От 8 до 16 юни в Приморско се състояха Държавните отборни първенства за мъже и жени. При мъжете участвуваха 20 отбора. Те бяха съставени от по 4 състезателя и 2 резерви. В съставите личаха имената на 16 гросмайстори и 20 международни майстори. Отборите играха „Швейцарска система“ в 7 кръга.
В тази силна конкуренция отлично се представи отборът на „Спартак Плевен XXI“. Той бе в състав гросмайстор Владимир Георгиев, международните майстори Николай Милчев и Владимир Петров и майсторът на спорта Илиян Младенов, чиято съпруга гросмайстор Диана Младенова бе на първа дъска на женския отбор. Плевенчани разгромиха в първия кръг отбора на „Сливнишки герой“ (Сливница) с 4:0. Жребият обаче не бе благосклонен към тях и във втория и третия кръг те срещнаха двата основни фаворита за титлата „Марица-Изток“(Раднево) и Абритус (Разград), чийто отбори бяха съставени почти изцяло от гросмайстори. Отборът на „Спартак Плевен XXI“ оказа достойна съпротива, но загуби съответно с 1,5 : 2,5 и 1:3. Последваха обаче две убедителни победи с по 3,5:0,5 срещу „Виктори“ (Благоевград) и „Дупница“ и отборът се върна в челото.

17.06.chess2
В шестия кръг противник се оказа отборът на „Славия“. В него играеха двама гросмайстори, а победата в тази среща отваряше пътя за бронзовите медали. Мачът започна добре за нашите, след като победиха на първа, загубиха на втора дъска, а на трета и четвърта имаха една равна и една по-добра позиция. За съжаление и двамата ни състезатели сбъркаха и вместо реми и победа постигнаха загуба и реми, а с това и загуба в мача с 1,5:2,5. В последния кръг нашите победиха „Силистра“ с 2,5:1,5, което им отреди престижното шесто място, а всичките ни състезатели постигнаха положителен баланс на своите дъски. Шампион при мъжете малко изненадващо, но заслужено стана отборът на ЧесБомб (Пловдив).
В първенството на жените взеха участие 10 отбора. Те играха по система „Всеки срещу всеки“. Отборите бяха съставени от три състезателки и две резерви. Сред състезателките личаха иметата на 5 гросмайсторки и 10 международни майсторки. Титуляри за плевенчанки бяха гросмайстор Диана Младенова, международната майсторка Светла Йорданова и фиде-майсторката Симонета Иванова. Резерви бяха Славея Щерева и Вероника Андреева.

17.06.chess3
И тук, както при мъжете, с малко повече шанс отборът на „Спартак Плевен XXI“ можеше да вземе медали. Отборът допусна една тежка загуба от „Локомотив 2000“ (Пловдив), направи равен с „Шах XXI“ и загуби драматично с 1:2 от ЦСКА, „Локомотив“ (Пловдив) и „Бургас 64“. Затова пък срещу отборите на по-задните места отборът бе резултатен и в 12 партии взе 10 точки. Това му отреди шесто място в крайното класиране, което е реално с оглед на показаното. Нито една от плевенските състезателки не е с отрицателен баланс, а най много точки постигна Симонета Иванова (5,5 от 9). Шампион стана отборът на „Бургас-64“.
Класиранията на „Спартак Плевен XXI“ са голям успех за плевенския шах. Само шест клуба имаха отбори и при мъжете, и при жените. Това бяха ЦСКА, Славия, „Бургас-64“, „Локомотив“(Пловдив), „Ловеч“ и „Спартак Плевен XXI“. От тях обаче само „Бургас-64“ и „Спартак Плевен XXI“ успяха да класират и двата си отбора в призовите шестици. По традиция, както и в предни години, отборите ни бяха едни от най-младите в първенството..

#тагове:

НАЙ-НОВИ: