С хляб и сол посрещнаха румънския президент в Пордим

16.06.2016 17:20

16.06.pordim1

Румънският президент Клаус Йоханис, който е на двудневна визита у нас, посети Пордим, съобщиха от пресцентъра на Общината. Н. Пр. г-н Клаус Йоханис беше посрещнат от кмета на община Пордим Детелин Василев по стара българска традиция с хляб и сол. По време на визитата той поднесе венци пред бюст паметниците на румънските герои майор Георге Шонцу и сержант Йон Григоре Алукъй, възстановени и дарени от румънското Министерство на отбраната. Бюстовете на румънските герои се показват за първи път след възстановяването им. Това са знакови места, които пазят паметта на румънски войни, загинали по време на боевете за освобождението на България.

16.06.pordim2
В началото на XX век (1904-1907г) в град Пордим е създаден музей посветен на участието на Румъния в Руско-турската война 1877-1878г. Музеят се намира в къща строена след войната, до която се е намирала постройката, която е запазена и в наши дни в оригиналният си вид, използвана от Румънската армия и княз Карол І за Главна квартира по време на боевете за Плевен. Голяма част от експонатите са дарение на музея от Румънското военно министерство. Показани са различни видове румънски униформи и въоръжение от този период. В знак на признателност към община Пордим президентът на Румъния подари за музея румънския национален флаг.

16.06.pordim3
След като разгледа експозициите в музея, президентът беше поздравен от децата на СОУ „Свети Свети Кирил и Методий” – Пордим и едно специално изпълнение на румънска народна песен, която беше специален поздрав от народната певица Галя Кокорска. В края на срещата кметът на община Пордим Детелин Василев подари на президента на Румъния картина, на която е изобразена Къщата-музей „Негово Кралско Величество Карол I“ – Пордим, която е дело на художника Никола Николов Н. Пр. г-н Клаус Йоханис от своя страна подари на кмета на Пордим картина, на която е изобразен румънският Атенеум, която е най- голямата концертна зала в центъра на Букурещ и е символ на града.

16.06.pordim4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: