Четири състезания за шахматистите от СКШ „Спартак Плевен XXI“ през седмицата

08.06.2016 7:29

8.06.chess

Като успешно отчете представянето на своите състезатели ръководството на СКШ „Спартак Плевен XXI“ на завършилото на 4 юни ДИП до 8 и 10 години. На него клубът се представи с 8 състезатели. От трима от тях се очакваше да постигнат добри резултати и те оправдаха очакванията. Кристиан Георгиев доказа, че е новото име в групата до 10 години, където участвуваха 58 състезатели. Почти всички партии и в трите турнир той изигра на първите три маси. В класическия шах започна с 4 точки от 6 партии, но в седмия кръг загуби спечелена позиция, която го отдалечи от челото и той завърши с 5 точки от 9 възможни.

Кристиан обаче се реваншира в ускорения шах и блица. И в двете дисциплини той постигна 5,5 точки от 7 възможни. След последния кръг в ускорения шах той раздели 2-5, а в блица 3-4 място. За съжаление допълнителните показатели му отредиха две четвърти места. Въпреки тово представянето му е отлично и ако продължава да се развива така успехите му тепърва предстоят. Не може да не се спомене победата му над шампиона при 8-годишните Светлен Иванов, който бе решил да играе в блица в по-горна група. Отлично се представи и Кристиан Милев. Той постигна положителен баланс в класическия шах, постигайки съответно 5 от 9 и 4 от 7 точки и поднесе една от приятните изненади на първенството, след като в блица постигна 5 победи и 2 ремита и с 6 точки спечели сребърния медал.

С голям интерес се очакваше представянето на Мартин Попов, който няма още навършени 7 години. Той игра при 8-годишните,но това не му попречи да постигне положителен баланс в класическия шах и блица, постигайки съответно 5 от 9 и 4,5 от 7 точки. Догодина той ще бъде в същата възрастова група и от плевенският клуб очакват тогава да е сред фаворитите. В първенството участвуваха още петима състезатели на СКШ „Спартак Плевен XXI“. Това бяха Велислав Василев, Даниел Николов, Людмил Горанов, Симеон Нинчев и Иван Каменов. За тях това бе първо състезание от подобен ранг и бе добра възможност да натрупат състезателен опит. На най-малките шахматисти на СКШ „Спартак Плевен XXI“ предстои лятно училище под ръководството на треньора Михаил Гигов и няколко състезания през лятото. Първото от тях е детският турнир за Купата на Мол България, който ще се състои на 11 юни в град София.
От 8 до 14 юни в Приморско започва Държавното Отборно Първенство за мъже и жени. СКШ „Спартак Плевен XXI“ е един от малкото клубове с два отбора. При мъжете ще играят гросмайстор Владимир Георгиев, международните майстори Николай Милчев, Владимир Петров и майсторът на спорта Илиян Младенов. В женския отбор са включени гросмайстор Диана Младенова, международния майстор Светла Йорданова, фиде-майсторката Симонета Иванова, а резерви ще бъдат Славея Щерева и Вероника Андреева.
Още двама състезатели на клуба ще участвуват на състезание през сeдмицата. Владимир Върбанов с отбора на МГ „Гео Милев“ ще участва на финалите на ученическите игри (5-7 клас), които ще си проведат на 11 и 12 юни в к-т „Албена“. Най-сериозен конкурент на плевенските шахматисти ще бъде отборът на училището победител в София, в което играе Белослава Кръстева, чиято майка е плевенчанка, а Белослава е състезател на СКШ „Спартак Плевен XXI“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: