Екоинспектори провериха състоянието на защитеното вековно дърво до „Спиди” /снимки/

08.06.2016 11:30

vekovno darvo 1

Какво е състоянието на защитеното вековно дърво от вида летен дъб до ресторант „Спиди” провериха днес инспектори от РИОСВ-Плевен. Поводът за проверката им са били получени сигнали.

На пръв поглед дървото е в добро здравословно състояние, коментираха екоинспекторите. Установените нередности са, че липсва табелата, която посочва, че това дърво е защитено, пространството около него е в строителни и битови отпадъци, поставено е ел.табло. Какви ще са констатациите на екоинспекторите и дали ще бъдат наложени санкции и на кого ще стане ясно до дни.

vekovno darvo

Дървото е на над 100 години, с височина 25 м, обявено е за защитено по Закона за биологичното разнообразие през 2014 г., обясни старши експерт Соня Стефанова от РИОСВ-Плевен. То се намира в общински имоти и в момента около него се реализира инвестиционен проект.

По-голямото вековно дърво, което е видимо в недобро състояние, е на частен терен, собственикът на който е отказал то да бъде обявено за защитено. Именно за него са десетките сигнали и коментари в социалните мрежи от плевенчани, че едно от красивите дървета на Плевен загива. По думите на инспекторите от РИОСВ-Плевен обаче тук правомощия има Общината.

vekovno darvo obstina

За това дърво, което вече е видимо в недобро състояние, отговаря Община Плевен, обясниха днес екоинспекторите.

darvo tabela

vekovno darvo 3

vekovno darvo 7

vekovno darvo 5

vekovno darvo 6

#тагове:

НАЙ-НОВИ: