С две презентации РИОСВ-Плевен отбеляза Световния ден на околната среда

07.06.2016 11:19

eko

С презентация „Животно в беда, защитени видове“ започна Денят на отворените врати в РИОСВ – Плевен. В инициативата участваха ученици от Професионалната гимназия по електротехника и химични технологии „Проф. Асен Златарев“ в Плевен, информираха от пресцентъра на екоинспекцията.

Младежите се запознаха с изискванията на Закона за биологичното разнообразие и с Конвенцията по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES) по отношение на защитените видове животни. Те разбраха кои видове животни са защитени, кои – бедстващи, какво да направим, когато намерим животно в безпомощно състояние, към кои правителствени или неправителствени организации да се обърнем, когато намерим бедстващ индивид, кога намесата на човека не е необходима или е дори опасна.

Втората презентация запозна гостите на екоинспекцията с последно обявените защитени зони на територията на РИОСВ – Плевен„Седларката BG0000591“ (землището на с. Ракита, общ. Червен бряг) и „Пещера Лястовицата“ BG0000269 (землището на с. Гложене, общ. Тетевен). Двете зони са обявени със заповеди на министъра на околната среда и водите през 2015 г., като са определени за опазване на природни местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка на защитените зони, приети с Решение № 122/2007 г. на Министерски съвет (обн. ДВ, бр. 21/2007 г.).

Снимка: РИОСВ-Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: