ВКС намали на 6 години присъдата за убиеца на Мишел

06.06.2016 11:53

mishel 1

Върховен касационен съд на Република България потвърди осъдителната част на присъдата срещу 20-годишния Мирослав Димитров за убийството на 19-годишния Мишел Коцев, постановена от Окръжен съд – Плевен, като я изменя в частта й относно квалификацията на извършеното деяние и намалява леко размера на наказанието.
Окръжен съд – гр. Плевен е постановил на Мирослав Д. наказание „Лишаване от свобода“ в размер на 7/седем години/ при първоначален строг режим на изтърпяване за това, че на 29.03.2014г. в гр. Плевен, като непълнолетен, но могъл за разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, умишлено умъртвил Мишел К. на 19 г. , като убийството е извършено с особена жестокост – престъпление по чл. 116, ал.1, т.6, вр. чл. 115, вр. чл. 63, ал.2 от НК. В мотивите си Окръжният съд приема обвинителната теза на Окръжната прокуратура, че осъденият Мирослав Д. при извършване на деянието е действал с особена жестокост.
Разглеждайки делото, като последна инстанция Върховният касационен съд приема безспорно, че Мирослав Д. умишлено е умъртвил пострадалия Мишел К., но не възприема отразеното в обвинителния акт на Окръжната прокуратура и мотивите на Окръжен съд – гр. Плевен, че престъплението е извършено с особена жестокост. Затова изменя постановената присъда в тази й част, като квалифицира деянието по чл. 115 от НК и определя наказание 6/шест/ години и половина „Лишаване от свобода/ и потвърждава присъдата в останалата й част.

До трагичният инцидент, на 29.03.2014г. се стига след случайна среща между осъдения Мирослав Д. и пострадалия Мишел К., когато помежду им възниква конфликт по незначителен повод, който прераства в сбиване. Мирослав Д. изважда носения у него автоматичен нож и нанася четири удара в тялото на пострадалия. В резултат на това се достига до нараняване на сърцето на пострадалия Мишел К., като полученото увреждане е било несъвместимо с живота.

В хода на проведеното досъдебно производство е установено, че между двете момчета не са съществували близки отношения до деня на инцидента, като преди срещата им и двамата са били употребили алкохол.
Осъденият е задържан под стража от досъдебното производство.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: