До 1000 лв. на месец само от хартия ще пести ОбС-Плевен с въвеждането на таблетите

27.05.2016 12:54

mitev i spartanski

От 800 до 1000 лв. на месец само от хартия ще пести Общинският съвет на Плевен след като бъдат въведени на 100% използването на таблети от местните депутати. Това коментира днес на брифинг в пресклуба на БТА в Плевен председателят на ОбС Мартин Митев.

Ще припомним, че вчера общинските съветници получиха таблетите си и карта за интернет към тях. Оказа се, че те са напълно безплатни и за тях не е похарчен нито един лев.

Сега предстои да се закупи скенер, сървър и софтуер, който ще е и най-скъпата инвестиция – цената му е малко под 16 000 лв., уточни Митев. Такъв софтуер се използва от много Общински съвети в страната, както и от Народното събрание. Общо необходимата сума за предстоящата модернизация на местния парламент на Плевен ще е 20 000 лв. като идеята е те да бъдат платени разсрочено. Реално обаче с бъдещата икономия само от използването на хартия, с която се размножават материалите за всяка сесия, инвестицията ще бъде изплатена за по-малко от 2 години.

Мартин Митев изнесе и данни колко хартиени копия месечно се правят само за нуждите на ОбС-Плевен. Обичайно се копират около 25 000 страници, но в месеците, когато на сесия влизат например отчетите на фирми, бюджета на общината и т.н., броят им може да стигне и до 60 000. Отделно са разходите за тонери и т.н.

Така, че очакваният ефект от модернизацията на местния парламент ще е освен по-бързо съветниците да имат достъп до необходимите им материали, но и ще се реализира икономия, ще се води и получава по-бързо статистика за участията на местните депутати, техни отсъствия от заседания и други.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: