180 години просветно дело честваха в село Беглеж

25.05.2016 13:46

Beglej

180 години просветно дело в село Беглеж и 180 години от основаването на местното Основно училище „Васил Левски“ събра днес в родното място на великата оперна прима Гена Димитрова настоящи и бивши ученици и учители на училището, гости и приятели. На юбилейната годишнина присъстваха председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев и зам.- председателят на местния парламент Петя Василева, близките на Гена Димитрова – сестра й Надка Русева и племенницата Милена Русева, кметът на село Беглеж Георги Данов, информират от пресцентъра на местния парламент.

Празничният ден започна с водосвет за здраве и благополучие, след което честването продължи с тържество в  местното читалище.

Beglej 2

„Още в далечната 1836 година в селото се заражда желанието за просвещение и с помощта на видни местни жители е открито първото училище. Годините минават, но желанието за наука и просвещение в селото остават. И така вече 180 години“, обърна се към присъстващите кметът на селото Георги Данов.

Beglej 1

Поздравление за юбилейната годишнина отправи и директорът на ОУ „Васил Левски“ Калинка Борисова. „Съвременната история на нашето училище се гради както на традициите, така и на стремежа за непрекъснато модернизиране на учебния процес, в търсене на възможности за разнообразие с извънкласни дейности и работа по проекти“, отбеляза г-жа Борисова. Тя не подмина и демографските проблеми, които са причина през последните години селата да обезлюдяват и децата в тях да стават все по-малко. „Ръководството и целият учителски колектив правят всичко възможно училището да остане като образователна институция и пазител на българските традиции в Беглеж. Като бивш възпитаник, учител и настоящ директор на училището осъзнавам колко дълъг път сме изминали и колко много ни предстои. Защото училището ни е стълба, на който се гради съществуването на селото“, заяви Калинка Борисова.

Beglej 5

Поздравителни думи отправи и председателят на Общинския съвет – Плевен Мартин Митев. „Дали 180 години са много или малко, зависи от гледната точка. Историята на вашето училище ме накара да се запитам какво ли е мислил в онази далечна 1836 година първият беглежки учител, решил да приеме първите 7 ученици. Защо го е направил и какъв истински родолюбец е бил този човек. От името на целия Общински съвет днес искам първо да ви честитя този хубав юбилей и да пожела на всички учители, на целия преподавателски екип, все така с желание и всеотдайност да дават знания на нашите деца и да ги възпитават в родолюбие“, обърна се към присъстващите Мартин Митев.

Празникът продължи с музикална програма с участието на деца от ОУ „Васил Левски“ – с. Беглеж.

Снимки: ОбС-Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: