Празнично шествие премина през центъра на Плевен за 24 май /фотогалерия/

24.05.2016 12:21

shestvie

Празнично шествие премина днес през централната част на Плевен по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

shestvie 2

Множеството от ученици, учители, студенти, дейци на културата, предвождано от плевенски свещеници и Общинския духов оркестър, потегли от площад „Стефан Стамболов. Шествието спря пред сградата на Съдебната палата, където пред барелефа на светите братя Кирил и Методий се проведе тържествен ритуал.

praznik

Свещеници от плевенски храмове отслужиха празничен водосвет, а малката Калина Тончева от НУ „Христо Ботев” изпълни емоционално стихотворение, посветено на Солунските братя.

praznik kmet

„Ако има един истински национален празник, който без изключения обединява всички. Който не ни кара да се делим на русофили, англофили, русофоби, германофили, американофили и т.н., това е именно Денят на светите братя Кирил и Методий. Всеки май на 24-ти през най- красивия месец на годината, ние честваме нашия най-прекрасен български празник. Затова от все сърце Ви желая да бъдете здрави. Да помним – буквите водят народа, не победите на дипломатическото или на военното поле. Буквите са тези, които дават смисъл и поддържат духа жив. Казано е още от древни времена – буквите отлитат, писаното слово остава. Нека всички ние в забързаното си ежедневие си дадем сметка за значението на това дело на двамата братя, на техните следовници – Климент, Наум, Ангеларий и Сава.  Нека да им отдаваме своята почит, нека пазим и тачим свято това дело, защото това е наш български, славянски принос в световната културна съкровищница, който ни прави достойни сред многообразието на всички други народи. Честит празник, братя българи! Честит празник, плевенчани! Нека да пребъде словото, защото словото е това, което ни води напред!”, каза в поздрава си по повод 24 май кметът Георг Спартански.

След тържествената част бяха поднесени венци и цветя пред барелефа на светите братя Кирил и Методий.

praznik pleven 1

shestvie 1

shestvie 3

shestvie 4

shestvie 5

praznik pgrto

praznik dete

praznik pleven

#тагове:

НАЙ-НОВИ: