Изложба на съвременна японска графика гостува в ХГ „Илия Бешков”

21.05.2016 19:16

izlojba japan

Тази вечер в Художествена галерия „Илия Бешков” бе открита изложбата „Съвременна японска графика”. Колекцията е дарение на ХГ „Борис Денев“ – Велико Търново от Посолството на Япония през 2013 г. с любезното съдействие на Фумиори Сасаки, посланик на Япония в България. В изложбата са включени 50 творби, които представят съвременното графично изкуство на Япония.

„Петдесетте графични листа са с разнообразни сюжети, претворяващи типичната японска атмосфера чрез въображението, чувствителността и оригиналността на всеки един от авторите.

izlojba japana 1

Изпълнени с високо калиграфско майсторство, гравюрите са зрим израз на дзен духовното начало. Още от най-дълбока древност, най-старата система от религиозни възгледи в Япония – шинто ( Пътят на боговете) одухотворява природата. Дзен е първият тласък в творческото съзнание на японците. Единството на истина, хармония и красота е нещото, което обуславя многообразието на природните форми и явления. Създадената от природата красота се вижда, съпреживява и претворява от художника.

Чрез изкуството на гравюрата японските майстори бързат да ни въведат в съдържанието на пренесените от въображението природни форми”, каза по повод експозицията Антония Караиванова, уредник в ХГ „Илия Бешков”.

Експозицията е част от инициативата „Нощ в галерията”, в която за втори път се включва тази година ХГ „Илия Бешков”.

izlojba japan 3

izlojba japan 3

izlojba japan 2

#тагове:

НАЙ-НОВИ: