Пеещият фонтан на Плевен заработи в пълния си блясък! /снимки и видео/

14.05.2016 22:49


fontan 2

Тази вечер Пеещият фонтан отново зарадва плевенчани. Един от символите на града вече работи в пълния си блясък. Минути след финала на концерта на квартет „Интро” пеещият фонтан засия и водното шоу от звук и светлина започна.

Заслуга за това има фирма „ВалДим водни фонтани” – Варна. „Софтуерът за хореографията на фонтана се използва за първи път в страната точно в Плевен, той е производство на немска фирма”, разказа собственикът на „ВалДим водни фонтани” – Варна инж. Валентин Димов.  Именно този софтуер е използван и при фонтана за Олимпийските игри в Сочи.

fontan 1

За всяка една конкретна песен е написана хореография, която включва управление на водни струи и светлина, добави инж. Димов. Към момента за фонтана в Плевен има хореографии за две песни, тъй като процесът по създаването на една хореография отнема около 10 дни, но в бъдеще ще звучат четири. Това са изпълнения на известния квартет „Бонд”.

Уникалното водно шоу ще може да бъде наблюдавано само вечер в определен времеви интервал – между 21 и 21,30 часа. Тогава именно ще изпъкне красотата на фонтана. В останалата част от денонощието фонтанът ще работи по произволна програма, зададена в компютърния модул за управление.

„След 50 години на нас се падна честта пеещият фонтан в Плевен да заработи в пълния си блясък”, подчерта още инж. Димов. И добави, че до сега фонтанът е работил като подводна цветомузика, т.е. имал е някакви водни струи и музика, но реално не е имало синхрон между тях.

Фирма „ВалДим водни фонтани” е създадена през 1995 г., а от 1997 г. се занимава с изпълнението на поръчки за музикални фонтани. Проектите, с които фирмата се гордее, са фонтанът в Полски Тръмбеш, където откриването е било съчетано с концерт на Веселин Маринов. Фирмата е създала интерактивни фонтани в Панагюрище, също и в Пазарджик. Последният е фонтанът в зона Б5 в парк „Възраждане” в столицата. Предстои да реализират проекти в Египет и Севастопол. В Плевен фирмата е работила и по възстановяването на водните огледала. 

fontan 3

inj.Dimov fontan

#тагове:

НАЙ-НОВИ: