МРРБ: АМ „Хемус” ще се строи, проектът е с приоритет!

12.05.2016 16:02

hemus

„В нито един момент МРРБ не е заявявало, че АМ „Хемус“ няма да се строи. Проектът е приоритет за правителството и са предприети редица стъпки за строителство на обекта“. Това заявяват днес от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ в отговор на твърдения, които се появиха в няколко медии, че магистрала „Хемус“ няма да се строи и, че първият търг за магистралата е прекратен по нареждане на Европейската комисия, съобщава електронната медия informo.bg.

Позицията на МРРБ, е че проектът ще се реализира с всички възможности, които държавата има. Относно твърденията, че строителството на магистралата е спряна по нареждане от ЕК, от МРРБ заявяват: „Категорично не отговаря на истината твърдението, че процедурата е спряна по настояване на ЕК. Това е груба лъжа, непотвърдена от нито една българска или европейска институция.Считаме за недопустимо волното интерпретиране на фактите и документите, когато те са публично достояние и тенденциозното им манипулиране с цел да се придаде достоверност на авторските съждения.“, заявиха от пресцентъра.

От МРРБ са категорични, че въпреки липсата на европейски средства, магистралата ще се строи с държавни пари. Бюджетът на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. ще стигне за завършване на АМ „Струма“ и Южната дъга на София, което вече е одобрено от ЕК.

По повод непрестанното спекулиране с прекратяването на първата обществена поръчка за АМ „Хемус“, от министерството заявиха, че липсата на финансиране от оперативната програма е основанието за прекратяване на първоначално обявената обществена поръчка. В мотивите на решението, с което е прекратена процедурата е отбелязано, че дейностите, предмет на поръчката, ще бъдат предмет на повторно възлагане, поради невъзможност за осигуряване на финансиране на изпълнението й, предвид обстоятелството, че при нейното откриването е заложено, то да се осъществява със средства по ОПТТИ 2014-2020 г. Към момента на прекратяването е станало ясно, че средства не могат да бъдат осигурени, но това не води до невъзможност поръчката да бъде открита отново при осигуряване на финансиране от други източници.

Очакванията на министерството са до юни месец да се започне строителството на първата отсечка Ябланица- Боаза. За отсечката от Боаза до Плевен-Ловеч ситуацията е по-сложна. Очаква се догодина да започне строителството и на този участък. Прогнозата на министър Павлова е за около 5 години при налично финансиране да бъде завършена цялата магистрала.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: