Басейнова дирекция: Очакват се по-съществени повишения на речните нива

11.05.2016 10:29

18.05.dunav9

По данни и прогнози на Националния институт по Метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) от утре се очакват по-съществени повишения на реките в Западна България. Повишено внимание е необходимо за реките, западно от р. Искър (Войнишка, Арчар, Лом, Цибрица, Огоста и Скът), както и в средните и долните течения на реките Искър, Вит, Осъм, в горнотото и средното течение на Янтра, в горното и средното течение на р. Струма и в горното течение на р. Места. Това информират от Басейнова дирекция „Дунавски район”.

Днес след обяд и привечер отново ще има валежи в западната половина от страната. Количествата ще са от 5-10 л/кв.м, на места в северозападните райони – до 15 -20 л/кв.м. В четвъртък валежи ще има на много места в страната. Значителни по количество ще са те в Северозападна България: 20-40 л/кв.м.

В Дунавския басейн вследствие на валежи и оттичане днес са възможни повишения във водосборите на реките Лом, Огоста, в горното и средното течение на р. Искър, Вит, в долното течение на Русенски Лом. На 12 и 13 май по-съществени повишения на водните нива вследствие на валежи се очакват при реките, западно от Искър (Войнишка, Арчар, Лом, Цибрица, Огоста и Скът), както и в средните и долните течения на реките Искър, Вит, Осъм, в горното и средното течение на Янтра.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 11 и 12 май ще бъдат над средномногогодишните стойности. Днес и утре ще има покачване на реките във водосбора на р. Искрецка. Ще се задържат високи водните нива в средното и долното течение на основната река Искър, но водните количества ще бъдат под прага за внимание.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: