Официално стартира кампанията за набиране на средства за ремонт на храм „Света Троица“

05.05.2016 11:20

5.05.troica

Стартът на дарителската кампания „Да запазим вярата си!“ бе обявен днес в пресклуба на БТА в Плевен. Кампанията е организирана от Сдружение „Справедливост“ съвместно с църковното настоятелство на храм „Света Троица“ в Плевен, а целта е да бъдат събрани средства за ремонт и реконструкция на храма. Инициативата е в памет на Владислав Горанов, Цветелина Таслакова и Николай Менков, загинали в автомобилна катастрофа на 5 май 2014 г., и в памет на всички загинали деца от Плевен. Повече за нея пред медиите споделиха свещеноиконом Венци Яков Христов – председател на църковното настоятелство на храм „Св. Троица“, членовете на настоятелството доц. д-р Пенчо Тончев и Анелия Минева, както и майката на загиналия в катастрофата Влади Горанов – адвокат Галя Горанова, член на УС на Сдружение „Справедливост“.
Галя Горанова посочи, че Сдружението и църковното настоятелство си поставят амбициозната цел да съберат поне 100 000 лв., за да може да бъде реализиран така необходимият цялостен ремонт на храма. Тя отбеляза, че със средства от дарения през 2011-а е започнала реставрация на стенописите. Също така са реставрирани олтарната стена с прилежаща малка част от южната стена, царските двери и олтарната завеса, а през настоящата 2016-а е завършена реставрацията на дърворезбата на владишкия трон. Въпреки това, храмът се нуждае от реставрация на иконописите на южната стена и купола, на икони, от нов под, отоплителна инсталация, ремонт на фасадата, подмяна на дограмата, закупуване и монтирани на стълбищен платформен подемник за хора с увреждания. Галя Горанова разкри, че има идея за издаване на летописната книга на църквата „Света Троица“, от която днес съществуват само два екземпляра и чрез продажбата на изданието също да се събират средства за реконструкцията.
От своя страна, отец Венци разказа повече за историята на храма. Решението за изграждането му е взето на 23 юни 1891 г., а идеята за това датира от 70-е години на 19-и век, но тогава така и не е реализирана. Строежът започва през 1892 г. след провеждането на търг, който е спечелен от предприемач от Трявна. С прекъсвания строителството продължава до 1899 г., когато е издигнат иконостасът, а първата света литургия там е отслужена година по-рано. Самото освещаване е извършено едва през 1912 г.
Парични средства за ремонт на църквата „Света Троица“ ще се набират на специално открита банкова сметка в лева, както следва:
Банковата сметка е в Уникредит Булбанк
Bank BIC: UNCRBGSF
Сметка: BG 71 UNCR 7000 1522 599 062
СДРУЖЕНИЕ „СПРАВЕДЛИВОСТ”
Парични средства могат да се дарят и в храм „Света Троица” в специално поставените кутии, както и чрез системата PayPal.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: