Президентът идва за националното поклонение на остров Персин

28.04.2016 11:07

otec kortezi

Президентът Росен Плевнелиев е потвърдил, че ще участва в 27-ото национално поклонение на остров Персин – Белене в памет на жертвите на тоталитарните режими през 20 век. Това обявиха днес на брифинг в пресклуба на БТА в Плевен организаторите на инициативата отец Паоло Кортези, представител на Културен център „Евгений Босилков”-Белене и Михаил Маринов от Фондация „Остров Белене”.

Тази година поклонението ще се проведе на 28 май, събота. Началото на събитията на остров Персин при Втори обект, е 11 часа. Тогава ще прозвучат песни, стихове и спомени за свободата. И това не е случайно, тъй като 27-ото национално поклонение е под мотото „Песента на свободата”. „Аз слушам тази песен в мемоарите на репресираните, в словата на нашия мъченик Евгений Босилков, в концлагерите в Германия”, подчерта отец Кортези.

belene plakat

От 11,30 часа ще прозвучат изказвания на бивши концлагеристи, а от 12 часа ще започне обща молитва, в която са поканени да се включат представители на различните вероизповедания у нас.

Ще бъде направена и символична първа копка на парк-мемориал и обявена дарителска кампания за набиране средства за неговото изграждане. Идеята е Втори обект да се превърне в едно от местата в света, където да идват на поклонение хора, които да отдадат почит на жертвите на тоталитарните режими. Сумата, необходима както самия парк, но и за осигуряване на надежден път до него и благоустрояване на района, е около 1 млн. евро. В началото на май ще бъде готов и проектът за парка, който се изготвя безвъзмездно от софийски архитекти.

Финалът на националното поклонение ще е поднасянето на венци и цветя пред паметника.

Организаторите на събитието напомнят, че до Втори обект може да се стигне с личен автомобил, ще има и организиран транспорт с автобус. Посетителите не трябва да забравят да носят със себе си лични документи.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: