Жените социалистки настояват за безплатни детски ясли и градини

26.04.2016 12:59

eva marinova

Безплатно обучение в ясла и детска градина за всички български деца от 1 до 6-годишна възраст, независимо от населеното място и социалния статус. За това настояват от Обединението на жените социалистки /ОЖС/ в БСП. Тази позиция бе представена днес на пресконференция от Ева Маринова, член на НС на Обединението на жените социалистки и председател на плевенския клуб. По време на проведения в неделя Национален съвет на ОЖС е приета подписка, свързана с преодоляването на демографската катастрофа в страната и с грижата за младите семейства и за тези в активна възраст.

Жените социалистки настояват да се премахнат финансовите бариери при записването на децата в детски ясли и градини, както и да се уеднаквят изискванията за медицински тестове за записване в детски заведения, като те да бъдат изцяло покрити от НЗОК. Също така да не се изискват допълнителни документи при записване на децата в детските ясли, защото има информация за това, че в някои общини в момента родителите са принуждавани да доказват с копие на трудов договор дали ходят на работа или не. И ако са безработни, често се отказва прием на децата им в ясла или градина, а това пречи за социализацията на малчуганите, подчерта Ева Маринова.
Вярваме, че безплатните ясла и детска градина ще допринесат за равно отношение към всички деца и ще повлияят положително за цялостния процес на изграждане на по-добро общество, заяви още Маринова, позовавайки се на подписката на Обединението на жените социалистки в БСП.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: