Регионалният детско-юношески конкурс „Фолклорни приумици” ще се проведе днес в Червен бряг

17.04.2016 10:11

konkurs ch brqg

Днес в НЧ „Н.Й.Вапцаров” – Червен бряг ще се проведе 11-ото издание на  Регионалния детско-юношески конкурс „Фолклорни приумици”. Той се организира с подкрепата на Община Червен бряг.

Конкурсът е за певци и инструменталисти. Той се е утвърдил  като значимо събитие  за града и региона и е част от Националния културен календар. Неговата цел е да съхрани и популяризира българското песенно и инструментално изкуство.

ДЮК “Фолклорни приумици“ се провежда ежегодно в две направления – Класическа музика и Музикален фолклор.

Тази година заявки за участие  са подали възпитаници  на музикални школи, училища, читалища и детски градини от Плевен, Монтана, Берковица, Габрово, Дряново, Севлиево, Луковит, Червен бряг, с. Селановци – общ. Оряхово и с. Горник – общ. Червен бряг.

Участниците от направление  Класическа музика ще се състезават в категориите:  пиано, акордеон, струнни/китара/  и  ударни.

В направление Музикален фолклорраздел инструменталисти ще звучи изпълнение на гъдулка.

Към раздела  Народно пеене интересът е най-голям. Участниците в първа и втора възрастова група са многобройни и борбата за отличията /дипломи, медали и плакети / се очаква там да е най-оспорвана.

Ще е сериозна надпреварата и в категорията дуети, триа и вокални групи – народно пеене.

Възрастта на заявилите се  участници в XI-тото издание на  ДЮК “Фолклорни приумици“ за певци и инструменталисти  е от 4 до 17 г.

Жури на конкурса са преподаватели от НУИ “П.Пипков“ – гр.Плевен.

Снимка: Община Червен бряг

#тагове:

НАЙ-НОВИ: