Ученици от ПГРТО-Плевен се срещнаха с ветеран от Втората световна война

14.04.2016 17:07

veteran

Учениците от Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – Плевен са имали вълнуваща среща. Своите спомени от Втората световна война е споделил пред младежите 93-годишният ветеран о.з. лейтенант Захари Койчев. Той е бил придружен от председателя на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България – Плевен  о.з. полк. инж. Иван Смарандов, инфромираха от гимназията.

В Плевенска област има 246 ветерани, като в града те са 64, а в общината – 26. Един от най-дейните и енергичните от тях е Захари Койчев. Срещата е била част от дейностите по проект “Мир – 70 години от края на войната – 70 години от освобождението – да защитим човешкото достойнство свободни и в мир и да изградим бъдещето на Европа”.

В продължение на един астрономически час лейтенант Койчев е разказвал с много вълнение за себе си, за своите славни предци – въстаници и революционери, и за участието си в двата етапа на Втората световна война. След демобилизирането си Захари Койчев записва медицина, но не завършва заради обстоятелства от битов характер. Преживяното през войната го кара  да преосмисли житейската си философия и да се радва на всеки нов мирен ден.

Снимка: ПГРТО-Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: