От лагер в Родопския край се завърнаха плевенските скаути (снимки)

07.04.2016 17:11

skauti 4

От 2 до 6 април плевенските скаути и техните приятели от клуб „Кафяв мечок“-София са били на лагер в с. Равногор, община Брацигово. Опознаване на Родопския край, родолюбието и съхранението на традицията – това е бил акцентът на лагера.

skauti 1

За преживяванията на децата ни разказа ръководителят на клуб „Лъвче” Линка Михова:

„Както на всеки скаутски лагер и сега програмата бе много наситена. Момчетата и момичетата се запознаха с региона чрез ежедневните походи съчетани с много интерактивни игри. Вълнуващо бе докосването до българските традиции. Равногорски баби разказаха на децата интересната история на този родопски край и им показаха автентични народни носии. Заедно работиха по техниките за направа на колани от мъниста и традиционната обработка на прежда – пресукване и плетене на две куки. Децата се справиха с особена сръчност. Равногор се слави с най-екологично чистото си мляко и имахме възможност децата сами да видят и приложат технологията за заквасване на мляко. Резултатите бяха превъзходни.

skauti 3

Много творчество и емоции вложиха скаутите и в изработката на къщички за птици, декорация на камъни. А в кулинарния урок водеща фигура бе лъвчето Жанин. По нейна рецепта и под нейно напътствие всички научиха как се приготвя, меси и точи тесто и как стават най-вкусните сладки – от собствените ръчички. Особено вълнуващо бе на Горския бал. Красота, талант, песни и смях. И разбира се – награди! Отбелязахме и Седмицата на гората . Посадихме с общи усилия три иглолистни фиданки, които ще обновят центъра на с. Равногор”.

До края на ваканцията плевенските скаути ще се впуснат в засаждане на дръвчета и почистване на скаутското място в „Кайлъка”.

Снимки: личен архив, клуб „Лъвче” – Плевен

skauti 2

skauti

skauti 8

skauti 7

skauti 6

skauti 5

#тагове:

НАЙ-НОВИ: