Поредна жертва на ало-измамници в Плевен – 79-годишен даде 3500 лв. за маслени радиатори

18.03.2016 12:08

23.11.alo

Вчера в 13:55 часа в Първо РУМВР – Плевен е постъпил сигнал от плевенчанка за извършена телефонна измама. Жената е обяснила, че съпругът й 79-годишен се е доверил на непознат, който го потърсил на домашния им телефон и се представил за близък, информират от пресцентъра на ОД на МВР.

Непознатият поискал заем в размер на 5 хиляди лева за закупуване на маслени радиатори. В разговора плевенчанинът склонил да му даде 3 500 лева. Парите били предадени пред жилищния им блок в Плевен на булевард „Русе“ на мъж, представил се за служител от известна верига магазини за електроуреди. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 209 ал.1 от НК. По случая е сезирана прокуратурата и работата продължава.

МВР препоръчва: По никакъв повод не давайте пари на непознати; В случай на получено телефонно обаждане, опитайте веднага да се свържете със своите близки.

Експертите напомнят основните правила на поведение, ако хората попаднат в подобна ситуация, както и най-разпространените сценарии за извършване на телефонни измами!

Съвети към гражданите: По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога;

Не се доверявайте на непознати лица;

Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона; Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда;

Ако имате съмнение, че на телефона е Ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането;

В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати – например рождена дата, населено място и т.н.;

Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: